Home > Kunst en Cultuur > Verbouwing Theater aan het Vrijthof nadert slotakkoord

Verbouwing Theater aan het Vrijthof nadert slotakkoord

Theater aan het Vrijthof is begonnen met de laatste fase van de verbouwing. De werkzaamheden zijn een maand naar voren geschoven omdat het theater als gevolg van de corona-maatregelen vooralsnog zeer beperkt open kan. ,,Hierdoor is er meer tijd om te verbouwen”, aldus een woordvoerster van het theater.

In 2017 werd begonnen met een upgrade van het hele backstage-gebied. In 2018 werd de Papyruszaal (de grote zaal) onder handen genomen met onder andere een compleet nieuwe akoestiek en een nieuwe zaalinrichting. In de laatste fase van de verbouwing wordt de akoestiek op het podium geoptimaliseerd door onder andere het plaatsen van een nieuwe portaalbrug en manteaus (afstoppingen). Tevens wordt de luchtbehandeling in de orkestbak aangepast.

De verbouwing betekent concreet dat de akoestiek van zowel het podium als de zaal volledig wordt geüpgraded, zodat er als het ware één grote ruimte ontstaat. ,,Hierdoor ontstaat een optimale klankbeleving. Dit doel wordt onder andere bereikt door de oude portaalbrug te verwijderen. Deze portaalbrug kon niet voldoende omhoog getrokken worden en bleef in het zicht. Hierdoor werd de akoestiek belemmerd”, aldus een woordvoerster.

Projectmanager Bert Jeurissen vergelijkt het met een kijkdoos. ,,Het publiek ziet vanuit de zaal alleen het zwarte vlak aan de bovenkant van het toneel; geen ‘brug’ dus. De nieuwe portaalbrug wordt over een paar weken gemonteerd waarmee barrières verdwijnen en het geluid optimaal de zaal in wordt gereflecteerd en omgekeerd: alle obstakels die in de weg stonden of hingen zijn dan verdwenen.”

Niet alleen voor het publiek zal deze Door de laatste fase van de verbouwing ontstaat een verbeterde akoestiek, die niet alleen voor het publiek merkbaar zal zijn, merkbaar zijn, maar zeker ook voor de musici op het podium. ,,In de voorgaande jaren is er naartoe gewerkt om dit einddoel te bereiken. Om het bereikte resultaat definitief vast te stellen worden geluidsmetingen uitgevoerd. Dit wordt gedaan door een representatieve bezetting van philharmonie zuidnederland. De verwachting is dat eind augustus de verbouwing gereed is.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu