Kunst en Cultuur

Fleuramour: fragiel en toch sterk

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

Heel wat hoedjesvrienden op ‘Fleuramour’ afgelopen vrijdag.  De 23e editie bracht dit weekend weer  een heerlijk geurende bloemenpracht naar de historische omgeving van de Landcommanderij Alden Biesen in Rijkhoven bij Bilzen. Duizenden bloemen werden verwerkt in topcreaties door bloemschikkers en bloembinders uit de hele wereld. 

Ondanks het feit dat het regenweer flink wat roet in het eten gooide, zorgde de zon afgelopen maandag gelukkig voor een meer positieve noot. Wie tot rust wilde komen in de natuur, met bloemen en kruiden, trok er zich het afgelopen weekend nauwelijks iets van aan. Wij noteerden  flink wat beweging op het terrein en contrast in de composities. Daarbij kregen allerlei technieken onze  verwondering.

Zo was het ‘Yutaka  Jimbo’ van de Japanse groep ‘Shuouka’ die in het kasteel zelf de levensduur van de plantjes verhoogde door een speciale ‘wastechniek’. Daar viel ook ‘De eeuwige boom’ op van Tom de Houwer. Het topstuk stond stil te prijken op de Erekoer.

De Houwer bracht het inspirerend verhaal rond het hoofdthema ‘Urban Roots’, waarbij de wortels van de imaginaire boom stonden voor de ‘roots’. De stad als ‘urban’ werd dan weer eerder op een eigenzinnige wijze geïntegreerd. Of wat dacht je van maar  liefst 22 ton zand en kasseien bijeengebracht als voet voor de boom. De ijzeren constructie verborg 5000 rode rozen en over de creatie werden 185.000 herfstbladeren uitgestrooid. Ga er maar aanstaan!

Fleuramour was goed voor 200 fleuristen en helpers uit 21 landen,  verspreid over vier werelddelen.  Het is en blijft de ‘place to be’ voor iedereen die iets met bloemen heeft in de Lage Landen!  Dat vond ook Janneke Campus uit Wageningen. Zij wilde niet alleen de vegetatie terug in de stad brengen, maar met haar thema ‘Bee Original’ hoopte ze ook dat de bijen er terug een plaats krijgen. Daarom fabriceerde ze schalen van bijenwas, waarin bloemen de diertjes welkom heetten.  

De Italiaanse Rudy Cassati zorgde dan weer op zijn eigenzinnige wijze dat het kerkje in een betoverende wereld baadde. Of hoe men letterlijk van een hoogmis in de bloemsierkunst kon spreken !

Fotografie: Jempi Welkenhuyzen

____________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info < 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Gerelateerd nieuws