Home > Kunst en Cultuur > Verdrag van Maastricht viert 27ste verjaardag

Verdrag van Maastricht viert 27ste verjaardag

Auteur: Maarten van Laarhoven

Het zijn verwarrende tijden voor Europa. Anti-Europese sentimenten in diverse lidstaten van de EU en het aanstaande vertrek van de Britten. Voorvechters van de Europese gedachte zien het met lede ogen aan. Zou er iemand zijn die in staat is een overtuigender antwoord te formuleren op de vraag waarom we zuinig moeten zijn op de EU dan Dr. Theodor Waigel? Waarschijnlijk niet.

Vandaag is het precies 27 jaar geleden dat op het Limburgs Gouvernement het Verdrag van Maastricht getekend werd. Als voormalig Bundesminister van Financiën in de regering van de legendarische Bondskanselier Helmut Kohl, maakte de nu 79-jarige Waigel met de ondertekening van het verdrag met één pennenstreek een einde aan de D-Mark, de munteenheid die het naoorlogse Duitsland grote voorspoed had gebracht.

Het opgeven van de D-Mark, waar het Duitse volk zeer aan gehecht was, was in feite onderdeel van een ingewikkeld spel met Frankrijk, de andere grote machthebber in Europa, om de hereniging met Oost-Duitsland verder vorm te kunnen geven.

In een uitgebreid vraaggesprek dat Chapeau-hoofdredacteur Jo Cortenraedt eind 2016 met hem had in zijn kantoor Nymphenburgerstrasse in het centrum van München, ging de nog altijd montere Waigel uitgebreid in op de vraag waarom hij nog altijd trots is dat hij het Verdrag van Maastricht in 1992 namens Duitsland heeft ondertekend.

De jongere generaties moesten in zijn visie kunnen opgroeien in een moderne, internationale samenleving, waar nooit meer sprake zou zijn van oorlog tussen de twee grootste machthebbers. ,, We moeten ons realiseren dat we in West-Europa leven in een tijd van vrede zoals die zich in de loop der eeuwen nooit eerder heeft voorgedaan. De Monetaire Unie en het Europese project in zijn algemeenheid hebben daar op onmiskenbare wijze bijgedragen. Dáárover moeten de gesprekken gaan.”

_____________________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu