Home > Kunst en Cultuur > Eerste Maastricht Gallery Weekend maakt veelbelovende start

Eerste Maastricht Gallery Weekend maakt veelbelovende start

Voor de allereerste keer en meteen al ‘volle bak’. ,,Geen slecht begin,” constateerde Nol Beckers vrijdagavond rond half zes tevreden, terwijl hij erop toezag dat alle gasten bij de opening werden voorzien van een glaasje bubbels. De eigenaar van Maaslands Lijstenmakerij & Galerie in de Rechtstraat – binnenkort draagt hij de succesvolle zaak over aan zijn zoon Pol – is een van de initiatiefnemers van het Maastricht Gallery Weekend. Een nieuw evenement, dat in elk geval voor de komende vijf jaar een plek op de Maastrichtse evenementenkalender heeft veroverd, aangezien de huidige deelnemers zich voor die periode aan het evenement hebben gecommitteerd.

Zoals de stad – in normale tijden – in het voorjaar in het teken staat van de kunstbeurs TEFAF, dient het derde weekend van oktober voortaan synoniem te zijn aan de mogelijkheid om je ongedwongen, ontspannen en op feestelijke wijze onder te dompelen in het uitgebreide en gevarieerde aanbod aan galeries in de stad. Goed voor de stad, want als het aan de organisatie ligt, staat het Maastricht Gallery Weekend over afzienbare tijd op het netvlies van kunstliefhebbers in het hele land.

Aan de eerste editie van het nieuwe evenement doen dertien Maastrichtse galeries mee, verspreid over de hele binnenstad. Alle galeries zijn ook dit weekend gratis en zonder aankondiging vooraf te bezoeken, van 12 tot 18 uur. In sommige zaken vinden speciale expositieopeningen plaats. Daarnaast zijn er op tal van plekken performances en is er livemuziek. Hier en daar worden belangstellenden welkom geheten met een hapje en een drankje.

De gedachte achter het nieuwe initiatief is dat Maastricht met onder andere TEFAF, de Nederlandse Dansdagen en andere culturele festivals, plus zijn brede scala aan vooraanstaande opleidingen op het gebied van kunst en cultuur, een kunststad par excellence is. De zuidelijkste stad van Nederland is bovendien een openluchtmuseum waar je niet alleen in alles rust kunt winkelen of een terrasje kunt bezoeken, maar waar ook de prachtige monumentale straatjes op zichzelf al voor voldoende inspiratie zorgen.

Wat dat laatste betreft, kon het allereerste Maastricht Gallery Weekend zich geen betere start wensen, constateerde Erik Stroink, samen met zijn compagnon Carla Leliveld de drijvende kracht achter de succesvolle galerie Artichoque Art in de Brusselsestraat. De opening in Wyck viel namelijk samen met de opening van Wyck Artistique, een van de initiatieven om het Maastrichtse stadsdeel Wyck in kunstzinnig opzicht met meer nadruk op de kaart te zetten. Wyck Artistique is een kunstroute die voert langs 24 locaties. Ze begint in de buurt van het station en eindigt na een stevige omweg bij het Bonnefantenmuseum aan de Avenue Céramique. Onderweg is op alle 24 locaties die in een speciale folder zijn opgenomen – winkels, hotels, restaurants, cafés – werk te bewonderen van Maastrichtse kunstenaars, die normaal gesproken niet altijd even gemakkelijk aan de oppervlakte komen, omdat ze helemaal opgaan in hun werk. ,,De periode rond de herfstvakantie moet het kunst- en cultuurmoment van Maastricht worden,” aldus voorzitter Hans Bours van Wyck Artistique. De kunstroute kan tot en met 13 november worden afgelegd.

Bij Artichoque Art in de Brusselsestraat is het begin van het eerste Maastricht Gallery Weekend aanleiding voor een klein feestje. Bijzonder om te zien is hier het grote aantal jongeren dat zich vergaapt aan de zeer uiteenlopende kunstvormen aan en langs de muren. De nadrukkelijke aanwezigheid van ‘jong bloed’ heeft te maken met het feit dat Artichoque Art vier grote talenten van de kunstacademie de gelegenheid geeft hun werk te presenteren.

Erik Stroink en Carla Leliveld zijn tevreden. Alles bij elkaar rekenen ze vanavond op zo’n 150 bezoekers, schatten ze rond 8 uur in. Mensen die niet alleen even binnenlopen om kunst te bekijken, maar ook komen voor een gezellig praatje of om onder het genot van een goed glas en een hapje met elkaar van gedachten te wisselen over het culturele aanbod in de stad. ,,Het is al met al een heel werk geweest”, zegt Erik Stroink, waarbij hij wijst op de waardevolle inbreng van zijn collega-galleryhouders Rob van Rijn (Rob van Rijn Kunsthandel Galerie in de Bredastraat), Remy Rousseau van Famke Rousseau Art in de Rechtstraat en Barend Fisser van Galerie MOA aan de Grote Looiersstraat. ,,Zij hebben – net als Nol Beckers en ik – aan de wieg gestaan van dit nieuwe evenement. We gaan een fantastisch weekend tegemoet en hopen dat zich volgend jaar nog meer galleries zullen aansluiten.”

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.