Home > Kunst en Cultuur > Museum aan het Vrijthof presenteert ‘Streetlife’

Museum aan het Vrijthof presenteert ‘Streetlife’

Precies een week na het aflopen van de expositie ‘Homage to Humanity’, een oeuvre-tentoonstelling van de wereldberoemde Britse fotograaf Jimmy Nelson, pakt het recentelijk tot fotografiemuseum getransformeerde Museum aan het Vrijthof op 21 maart uit met een tweede grote tentoonstelling. Die is dit keer gewijd aan het werk van twee internationale fotografen.

Het gaat om kleurrijk werk van de Amerikaanse fotograaf Jamel Shabazz en zwart-wit portretten van de Maastrichtse fotograaf Hans Rietveld. De straatfotografie markeert de jaren ’60, ’70 en ’80. Tijdens de tentoonstelling wordt ook een nieuw fotoboek van Shabazz gelanceerd.

Jamel Shabazz geniet internationale bekendheid als documentaire-, mode-, straat- en portretfotograaf. Hij fotografeert het bruisende straatleven in New York al sinds de jaren ’80. Naast muzikanten heeft hij het alledaagse leven op straat en in de metro geportretteerd. In het monumentale museum zijn circa vijftig foto’s te zien. De tentoonstelling ‘Streetlife’ richt zich op zijn fotografie uit de jaren ’80. Bezoekers kunnen op platenspelers zelf bijpassende muziek draaien. Gastcurator van de expositie is de Duitse galeriehouder Bene Taschen.   

In de tentoonstelling worden 25 zwart-wit foto’s van de Maastricht wonende Hans Rietveld gepresenteerd. Met zijn camera legde hij het straatleven vast; in zijn geliefde stad Maastricht, Parijs of waar hij ook was.  Rietveld fotografeerde altijd mensen in ogenschijnlijk gewone omstandigheden. De nostalgische beelden zijn vooral uit de periode 1965-1975.

Jamel Shabazz (New York, 1960) groeide op in Brooklyn en is al 45 jaar actief als fotograaf. Zijn iconische foto’s zijn veelvuldig gepubliceerd en gebundeld in negen monografieën. Daarnaast is zijn autonome werk opgenomen in de collecties van musea als het Whitney Museum of American Art (New York), The Bronx Museum of the Arts (New York) en het Smithsonian National Museum of African American History & Culture (Washington). In 2018 ontving Shabazz een Gordon Parks Foundation Award.

Hans Rietveld (Den Haag, 1942) volgde een grafische opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht waar hij sinds 1970 woont. Hij combineerde zijn werk als graficus met fotografie en had een grote interesse en nieuwsgierigheid in mensen. Voor de fotograaf waren Johan van der Keuken en Ed van der Elsken belangrijke tijdgenoten en inspiratoren.      

De tentoonstelling ‘Streetlife‘ loopt tot en met 30 augustus 2020. Kijk voor alle informatie op www.museumaanhetvrijthof.nl

______________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu