Home > Kunst en Cultuur > Kleur, Slijpwijze en Reflectie

Kleur, Slijpwijze en Reflectie

Auteur: Ludo Diels

Estheet van het zuiverste water, zo zou je Jochen Leën kunnen typeren. Een man die gevoelig is voor sfeer en vanuit zijn hart werkt. Een hart dat in de versnelling gaat als hij zijn fascinatie voor edelstenen kan uitleven in de precieuze sieraden die hij maakt.

  

Gelukkig kan ik me in mijn vak steeds ontwikkelen. Vrijheid is daarbij van wezensbelang. Alles heb ik zelf, als het ware steen op steen, opgebouwd. Nu is de tijd rijp om in een nog hogere internationale versnelling te schieten. Het draait bij mij niet om meer, maar om beter. Dit is een nichemarkt. Ik wil mee-helpen om nieuwe zienswijzen te ontwikkelen over mineralen, juwelen, mijnen en de markt. En natuurlijk mooie juwelen blijven maken.”

ONTWIKKELING
De no-nonsens houding waarbij hard werken en eerlijkheid centraal staan, kreeg hij mee van zijn ouderlijk huis in Lanaken waar zijn vader een slagerij runde. Zijn oog voor verfijning en hang naar perfectie, onderzoek en mondiale bewustwording ontwikkelde hij in de laatste tien jaar waarin hij vanuit Lanaken − en recent Antwerpen − een gevestigde naam werd als juwelenontwerper en verzamelaar van edelstenen. Internationaal heeft de 37-jarige Jochen Leën een solide reputatie op-gebouwd die zelfs voor sterren van het kaliber Alicia Keys niet onopgemerkt is gebleven. „Ik sta met beide voeten op de grond. Mijn drive zit in de voortdurende ontwikkeling, in het onderzoeken en optekenen van verhalen die achter de juwelen schuilgaan. Natuurlijk voel ik me gevleid wanneer mijn producten in de smaak vallen van wereldsterren. Maar dat is niet mijn doel, eerder een aangenaam bijverschijnsel van mijn inzet om mooie objecten te maken.”

  

SYMBIOSE
Leën glundert wanneer hij zijn werkatelier annex kantoor toont dat gevestigd is op het luxe landgoed La Butte aux Bois in Lanaken. Hij voelt er zich op zijn gemak tussen zijn edelstenen en ontwerpen. „Ik kom hier vandaan. De omgeving is prachtig en ik voel me ook verbonden met La Butte aux Bois dat op gastronomisch gebied en als spa-resort van wereldklasse is. In Antwerpen ben ik eerder dit jaar in de Diamantwijk ook begonnen met een kunstgalerij en werkplek. De wisselwerking tussen beeldende kunst, architectuur en mijn objecten spreekt tot mijn verbeelding. Die symbiose heb ik dan ook tot uitdrukking gebracht in deze nieuwe werk- en presentatieomgeving waarin gezandstraald zwart eikenhout en marmer een hoofdrol vervullen. Ik voel me daar goed.”

NATUURLIJKE SCHOONHEID
Hij toont een aantal bijzondere stenen die stuk voor stuk astronomische waarden vertegenwoordigen. Met de meer gangbare edelstenen als saffier, robijn of smaragd heeft hij naar eigen zeggen minder affiniteit. Paraïba toermalijn, mandarijn granaat, aquamarijn en spinel zijn de edelstenen die zijn interesse hebben. „Die specifieke stenen zijn niet alleen waanzinnig duur, maar ook qua samenstelling en kleur zijn ze enig in hun soort. Die kleurenrijkdom alleen al brengt me in vervoering. Kleur, slijpwijze en reflectie bepalen de klasse van een steen. Het is een boeiend samenspel van natuurlijke eigenschappen van de steen en het vakmanschap van de bewerking dat bepaalt of de schoonheid ten volste tot uitdrukking komt. Ik probeer vanuit die natuurlijke schoonheid die de steen bezit een ontwerp op te bouwen. De steen staat centraal. Je zou kunnen zeggen dat het design bestaat om die steen te eren.”

NETWERK
Inmiddels heeft Jochen Leën een behoorlijk internationaal netwerk opgebouwd. Hij is gemakkelijk in de omgang en voor het onderhouden en uitbouwen van een netwerk bezit hij een ingebakken talent waarbij hij ook niet gespeend is van enig commercieel gevoel. „Wie als ik werkt in het hogere sieradensegment heeft aan intuïtie alleen niet genoeg, vrees ik. Je hebt ook een zeker zakelijk instinct nodig. Alleen al om te kunnen investeren in deze peperdure stenen is dat noodzakelijk. Voor mij zijn goede relaties belangrijker dan een snelle verkoop. De laatste jaren kom ik steeds meer in boeiende internationale netwerken terecht van mensen die zich met soortgelijke passies bezighouden en met wie ik ga samenwerken. Dat is inspirerend.”

VERDIEPING
Die internationale netwerken leiden er geleidelijk toe dat Jochen Leën zich meer gaat toeleggen op de verdere ontwikkeling in zijn vakgebied. „Op dit ogenblik reis ik vaak naar de plekken in de wereld waar zich de handel bevindt, zoals bij Art Basel in Miami of Londen en Parijs. Maar ik wil ook naar de mijnen gaan waar deze stenen worden gedolven. Dat zal mijn band met het product alleen nog maar verstevigen. Een juweel is voor mij immers meer dan alleen kunst. Er zit een verhaal achter. Een verhaal dat begint bij de wijze waarop de steen is gedolven. Storytelling wordt in ons vak door de toppartijen aangeduid als: From mineral to jewelry and from mine to market. Bewustwording en verantwoordelijkheid voelen voor het milieu en de werkomstandigheden van werknemers zijn ook in deze marksector van essentieel belang. Dat geldt in ons vakgebied zeker als een nieuwe zienswijze. Ik wil me in de toekomst dus blijven ontwikkelen op zowel technisch-artistiek terrein als op mentaal gebied. Gekke dingen maken en tegelijkertijd bezig zijn met onderzoek, verdieping en het ontwikkelen van nieuwe concepten.”

Fotografie: Hugo Thomassen

__________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu