Home > Blog Jo Cortenraedt > Uit eten met kerstmis?

Uit eten met kerstmis?

Uit eten met kerstmis? Als je dat overweegt krijg je vermoedelijk pas begin december antwoord of dat mogelijk is. Althans in Nederland. In België is de kans überhaupt niet groot. In Luxemburg daarentegen zijn de restaurants nu al open.

De Benelux is zelden een toonbeeld van eenstemmigheid als het gaat om allerlei praktische zaken. De grenzen zijn dan weliswaar open, maar voor de rest leven we toch aardig langs elkaar heen.

Het leek er in eerste instantie op dat de restaurants in Nederland pas half januari open zouden kunnen gaan. Maar er gaan nu toch stemmen op binnen de overheid dat dit misschien vanaf half december zou kunnen, met allerlei beperkingen die dan nodig zijn. We zullen dat pas laat te weten te komen. Heel lastig voor de restauranthouders, met name voor wat betreft de inkoop.

Je ziet nu een hele discussie op social media waarbij een aantal restauranteigenaren aangeeft wel open te willen met kerstmis, als de mogelijkheid geboden wordt. Andere zaken daarentegen geven nu al aan dat dit te ingewikkeld wordt en dat ze met kerstmis sowieso dicht blijven. Ze zetten dan al hun kaarten op takeaway, in de hoop dat dit onderaan de streep nog het meeste oplevert.

Zo wil Hans van Wolde alle kerstdagen opengaan, als de toestemming er komt. En geeft Servais Tielman aan enkel te kiezen voor afhalen en bezorgen. Binnen het Oostwegel-concern zie je dat Neercanne met kerstmis dicht blijft, maar dat er niet alleen aan takeaway zal worden gedaan, maar dat de hele equipe ook zal inspringen in het extra pop up-restaurant van Château St. Gerlach, want daar zijn in ieder geval hotelgasten. En zo moet elke ondernemer een eigen moeilijke afweging maken.

En wat doe je als consument? Toch hopen om met kerstmis buiten de deur te kunnen eten? Maar wie mag je dan meenemen? Of toch liever thuis, maar dan mogen ook maar heel weinig mensen langs komen. Dan toch maar Netflix?

Zelf zou ik er wel voor zijn als in restaurants waar voldoende ruimte is, de ondernemers de kans te geven om onder strenge voorwaarden een beperkt aantal gasten toe te laten

In België is het nóg lastiger. De kans dat de horeca daar nog voor de feestdagen opengaat lijkt uiterst miniem. Daarom zie ik al de kerstmenu’s voorbij komen, die afgehaald kunnen worden bij een zaak zoals Vivendum.

Zelf zou ik er wel voor zijn als in restaurants waar voldoende ruimte is, de ondernemers de kans te geven om onder strenge voorwaarden een beperkt aantal gasten toe te laten. Dat is toch anders dan in een vol café. Lijkt me best veilig.

Sneu is het sowieso voor de Belgische winkeliers die tot minstens half december gesloten moeten blijven. In Nederland mogen modezaken en andere winkels wel gewoon open zijn. In België blijven de kappers dicht, in Nederland open. En hoewel de mensen worden opgeroepen om ‘solidair’ te blijven, zie ik toch elke dag meer Belgen in de Maastrichtse binnenstad. Ik snap het, ze willen toch hun cadeautjes kopen. En anders gaat de omzet wel naar Amazon online of Bol.com.

Belgische dames melden zich met uitgroei bij Nederlandse kapsalons. Ze willen best solidair zijn, maar ze willen vooral niet grijs worden.

Het schuurt en het wringt, al die maatregelen, zeker in een grensstreek. Een betere afstemming tussen de buurlanden zou de voorkeur genieten, maar met al die ingewikkelde politieke coalities en de vele bestuursniveaus is dat erg complex blijkbaar. Daarom, laat die vaccins en sneltesten maar snel komen, ik doe daar niet moeilijk over en sluit me ook zeker niet aan bij de complotdenkers. Desnoods pak ik de injectienaald mooi in als kerstcadeau. Voor deze uitzonderlijke keer dan.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.