Home > Blog Jo Cortenraedt > De deadline-week, vol met adrenaline 

De deadline-week, vol met adrenaline 

Van de week zat ik twee keer aan een vorstelijke tafel. Wat een voorrecht, zo besefte ik weer. Ik zou het niet elke dag willen doen, dan dreigt er al snel verzadiging, ik zou me er fysiek ook niet wel bij voelen, ook moreel niet. Het moet niet elke dag decadent zijn.

Niettemin, dinsdag was het een bezoek aan het uitzonderlijke restaurant Innesto in Zonhoven. Daar wordt simpelweg verschrikkelijk goed gekookt. Dan is eten echt een enorm creatief feest, daar kan ik van genieten. Het gaat dan niet om de honger te stillen, maar echt om allerlei smaaksensaties in je mond te krijgen. En daar schonken ze dan ook nog heel spannende wijnen bij. Zo’n avond vind ik nog echt een belevenis.

En twee dagen later was ik bij Petro en Margo (oftewel Da Vinci in Maasbracht) waar het Franse wijnhuis Louis Latour uitpakte met een proeverij en een mooie lunch.

Als je het hele programma volgt ben je zowat een dag kwijt. Dat kan ik me als zelfstandig ondernemer niet permitteren, er liggen nog veel andere zaken op mijn bord dan enkel exquise gerechten. Maar de hoogtepunten kreeg ik zeker wel mee. Geweldige wijnen met onder meer de Corton Charlemagne, een fantastische witte wijn die de lievelingswijn bleek te zijn van wijlen Prins Bernhard. Een Bourgogne in de categorie ‘het kost wat, maar dan heb je ook wat’.  Een feest in de mond. De prins had kennelijk geen slechte smaak. Hij was sowieso Frans georiënteerd. Ik heb ooit eens een reportage gemaakt achter de coulissen van de lichtzinnige nachtclub Crazy Horse Saloon in Parijs en daar was ‘le prince Neerlandais’  een graag gezien gast. Grand Cru, zal ik maar zeggen.

Enfin, tussen die proeverijen door moest er heel veel gebeuren aan productie, zeker in een week van de deadline van Chapeau. Na zoveel jaar zijn we daar weliswaar in geroutineerd, maar ons vak bestaat voor een belangrijk deel uit actuele ontwikkelingen en uit samenwerking met andere mensen.

Met de lievelingswijn van Prins Bernhard, de Corton Charlemagne   

Het gaat nooit op de automatische piloot en altijd zijn er op het laatste moment nog wijzigingen. Deze week was dat meer dan ooit het geval en dan moet je met z’n allen de draaiboeken soms om de paar uren wisselen. Dat vergt enorm veel betrokkenheid en inspanningen van de mensen met wie je werkt.

Ik hou er altijd de moed in, maar als je daar te relaxed mee omgaat, dan komt het over alsof het allemaal niks voorstelt, dat is ook niet handig. M’n agenda verandert in zo’n week voortdurend en ik verlang dan naar rust en evenwicht. Tegelijkertijd stroomt de adrenaline door mijn lijf als we die laatste veranderingen toch nog klaarspelen, zeker als het eindproduct daardoor nog beter wordt.

Het is een gevecht, zo’n creatief proces. En dan zuchten we af en toe op kantoor. Ik voel dan de voldaanheid als we het samen gefikst hebben, dat is zoals in teamsport. Het is als een cliché, maar Chapeau komt echt tot stand dankzij een klein maar enorm toegewijd team. Dat gaat gepaard met emoties, met zweet op de kop, met ergernis af en toe. Maar wel knokkend voor dat einddoel, om iets heel moois te maken. Dat is een telkens bijzondere en dankbare ervaring.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

Lees nu

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.