Blog Jo Cortenraedt

We zijn té hygiënisch en voorzichtig en krijgen dus veel allergieën

tekst Jo Cortenraedt

 Ouders zijn tegenwoordig zó betuttelend met hun kinderen als het gaat om voeding en hygiëne, dat het daardoor kasplantjes worden die nergens meer tegen kunnen en veel allergieën krijgen. Nee, dit is geen conclusie van Prof. Dr. Cortenraedt, maar van onder meer de Belgische longspecialist Bart Lambrecht, werkzaam op het Universitair Ziekenhuis van Gent.

„We zijn te proper. Kledij wordt veel meer gewassen, baby’s worden vaak gewassen met allerlei zepen en dat verstoort de barrière van de huid waardoor voedsel – zoals een pindanoot – makkelijker binnenkomt.”

En hij gaat nog even verder. „De trend was lange tijd om bij wenende kinderen op zoek te gaan naar voedselallergieën en dan over te schakelen naar hypoallergene melk. Maar hoe monotoner de voeding is, hoe slechter het eigenlijk wordt”, zo denkt Lambrecht.

Hij is niet de enige wetenschapper. Ook menige collega is kritisch over hoe tegenwoordig met jonge kinderen wordt omgesprongen. Baby’s krijgen naar hun idee niet genoeg gevarieerd voedsel, terwijl je daar volgens hen niet vroeg genoeg mee kunt beginnen, liefst zelfs ook al voordat ze zes maanden oud zijn.

Mijn oma zei: eet maar op jong, dat schuurt de maag

Lambrecht wijst onder meer op een gebruik in Israël om in de eerste voeding van kinderen al wat notenextract te doen. Wat blijkt, er komen daar nauwelijks notenallergieën voor.

Ik citeer de specialist nog even in interviews die hij in Belgische media gaf. „Ons afweersysteem is (over miljoenen jaren heen) geëvolueerd om ons te beschermen tegen zware infecties, denk maar aan malaria en tbc. Dat zijn chronische infecties die in de westerse wereld bijna verdwenen zijn door betere hygiëne en vaccinatie. Maar ons afweersysteem weet niet meer hoe te reageren. Het gaat overreageren op minder schadelijke stoffen. In eerste instantie wordt dan gereageerd op allergenen uit onze omgeving, zoals graspollen en huisstofmijt. In ieder geval lijkt het erop dat ons afweersysteem het spoor bijster raakt.”

Als ik dit lees, denk ik aan de recente discussie die chef-kok Hans van Wolde aanzwengelde over het enorm aantal gasten dat tegenwoordig zegt allergisch te zijn voor heel veel producten en ingrediënten. Ik denk dat de oorzaak ligt bij hetgeen die Belgische specialist zegt.

Het grappige is dat het me ook doet denken aan mijn oma die al lang in de hemel of daar ergens in de buurt vertoeft. Als zij wel eens iets gekookt had waarbij ik als kind mijn wenkbrauwen wat te nadrukkelijk had gefronst, zei ze: ‘eet maar op jong, dat schuurt de maag’.  Eigenlijk was mijn oma in die zin ook een soort van professor. Want in de kern beweerde zij hetzelfde als deze medische wetenschapper nu beweert.

Het geeft ook aan dat we ook op dit, zoals op zoveel andere terreinen, aan het doorslaan zijn, terwijl we af en toe best wat meer gebruik zouden mogen maken van de wijsheden, opgedaan uit het verleden. Zonder overigens de echte wetenschappelijke vooruitgang te blokkeren, want anders zaten we nou nog met de pest en andere verwoestende ziekten.

Mijn conclusie, probeer je kind in een vroege fase aan zoveel mogelijk pure smaken en natuurlijke producten te laten wennen. Alle kans dat het kind op latere leeftijd in het restaurant ook nagenoeg alles lust. Iedereen weer blij.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws