Sophie nu zonder Khalid
Na de bommenregen van oud op nieuw – met een paar honderd gewonde agenten en andere hulpverleners als schokkende resultaat – is nu ook in Hilversum een stevige bom ontploft van het kaliber cobra of mortier.
BnnVara-presentator Khalid Kasem legt zijn werk voorlopig neer, nu het AD heeft onthuld dat hij in 2019 als strafrechtadvocaat duizenden euro’s van een cliënt heeft aangenomen met de belofte om via een bevriende medewerker van justitie strafkorting te regelen.
Nee, oordeel niet voordat iemand schuldig is verklaard, maar zijn vage reactie dat hij op die manier iets van een openstaande rekening wilde vereffenen, wijst erop dat er iets niet pluis was. Ga er maar vanuit, Kasem zien we niet meer gauw terug op het scherm, zijn imago ligt in duigen.
Nu vond ik het al niet zo’n geweldige interviewer en het besluit van NPO om hem samen met co-presentator Sophie in het nieuwe tv-seizoen elke avond op de buis te brengen in plaats van het programma Op1, leek me helemaal niet wenselijk voor een enigszins objectieve talkshow.
Het gebeurt regelmatig in omroepland dat er vreemde keuzes worden gemaakt. Soms heeft dat te maken met de wens tot ‘inclusie en diversiteit’. Niks mis mee, maar naar mijn idee moet je toch vooral selecteren op kwaliteit, en niet zozeer of het een vrouw of iemand van kleur is. Zeker voor talkshows heb je gewoon goede en ervaren allround journalisten nodig. En niet voormalige advocaten zoals Kasem, die eerder al in verband werd gebracht met Ridouan Taghi, de grootste crimineel van het land. Ook niet echt een aanbeveling.
Zeker voor talkshows heb je gewoon goede en ervaren allround journalisten nodig. En niet voormalige advocaten
Bij Sophie Hilbrand ligt het journalistieke vakmanschap eveneens niet zo voor de hand. Ze viel in het verleden vooral op met het programma ‘Spuiten en slikken’, een soort van cursus hoe je het beste verdovende middelen kon gebruiken en welke seksuele variaties er zoal bestaan.
Voormalig advocaat Bram Moszkowicz bewees al eerder dat de combinatie van strafpleiter en televisiepresentator ongelukkig kan uitpakken. Het is gewoon een heel ander vak. Heb je bijvoorbeeld net een paar drugsjongens uit de cel weten te houden, moet je niet veel later als talkshow-host aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vragen waarom ze vreest dat Nederland afglijdt naar een narcostaat.
Het is niet makkelijk om open en transparant te zijn en de rug recht te houden. Zie mijnheer Wybren van Haga, die het met zijn partij BVNL bij de verkiezingen niet gehaald heeft. Toen hij wél nog in de Kamer zat, trok hij fel van leer tegen de wachtgeldregeling voor ex-Kamerleden. Nu hij er zelf niet meer inzit, maakt hij wel degelijk gebruik van diezelfde regeling. In het eerste jaar 80 procent van het normale salaris, oftewel nog zo’n aardige 100.000 euro, de twee daaropvolgende jaren nog rond de € 87.500. Met als argument dat de overheid het anders toch maar uitgeeft aan ‘immorele dingen’. Wat vreemd dat ik nu ineens buikkramp begin te krijgen.
Nee, dan Roel van Duijn, de voormalige Provo-leider uit Amsterdam, een ware Ban-de-Bom-activist uit de jaren zestig en zeventig. De schreef van de week een opiniestuk met als kern: de tijden zijn veranderd, we moeten ons bewapenen tegen de Russen, anders is het gedaan met onze vrijheid. Daar kun je van alles van vinden, maar het getuigt wel van intellectuele lenigheid. Je hoeft niet in je eigen principes vast te roesten, voortschrijdend inzicht is ook een deugd. Als BnnVara maar niet op het idee komt om hém tot opvolger van Khalid te benoemen.