Sappi Lanaken excelleert in duurzaamheid en innovatie
Producent van nieuw Chapeau-papier
Papierfabrikant Sappi is een grote internationale speler met binnen Europa alleen al tien vestigingen. De hoofdzetel is in Zuid-Afrika. Opvallend dat twee vestigingen vlak bij elkaar liggen, één in Maastricht en één in Lanaken (beide voormalig KNP). Uit die laatste fabriek rolt het duurzame papier waarop Chapeau voortaan gedrukt wordt.

Enorme rollen papier worden de gereedstaande vrachtwagens ingeladen op het grote industrieterrein van papierfabriek Sappi aan de rand van Lanaken, op een steenworp van Maastricht. Deze fabriek beschikt over twee grote productielijnen, die in Maastricht over één lijn. De geproduceerde papiersoorten zijn heel verschillend. De concurrentie op de internationale markt is groot en de digitalisering heeft zeker haar invloed. Bovendien heeft corona de handel geen goed gedaan. Maar Sappi Lanaken weet zich goed staande te houden door met name in te spelen op duurzaamheid en innovatie, een koers die al jaren geleden is ingezet.
Directeur Eric Raedts besefte al vroeg dat de vraag naar duurzaam papier flink zou toenemen, dus sloeg hij met zijn medewerkers tijdig die weg in. „De weg naar innovatie hebben we al in het jaar 2000 ingeslagen, en daar hoort duurzaamheid zeker bij. Wij wisten al vroeg dat het hergebruiken van oud papier voor hoogwaardige eindproducten geen optie was. Daarvoor is papierpulp nodig als grondstof. Normaal gezien werd slechts vijftig procent van de omgezaagde bomen daarvoor gebruikt. Maar wij gebruiken nu negentig procent van de boom, met name ook veel afval van de zagerijen.”
Sappi Lanaken werkt met leveranciers die productiebossen beheren en onderhouden, met name in België (vooral de Ardennen), Duitsland en Frankrijk. „Nee, niet in Scandinavië, dat is veel te ver qua transport. Dat geldt ook voor onze afzetmarkt; wij richten ons op de Benelux, Duitsland en Frankrijk.”
De spar, de es, de populier, dat zijn Europese boomsoorten waar bij Sappi papier van wordt gemaakt. Hoogwaardig papier. Geen krantenpapier maar luxe papier in vele soorten. Zo ook het papier voor Chapeau. „Met onze innovatieve technieken zorgen we ervoor dat de houtvezels niet kapot worden gekookt. Dat zorgt niet alleen voor mooi drukwerk, het voelt ook dikker aan. En ik ben ervan overtuigd, als je een mooi magazine in je handen hebt, dan gaat het ook om gevoel. Binnen het Sappi-concern zijn wij samen met onze collega in Finland de enige die deze techniek toepassen. Juist door voorop te lopen versterken we de positie van onze vestiging. Niet voor niets is vanuit de hoofdzetel in 2016 hier maar liefst voor 150 miljoen euro geïnvesteerd. Een teken dat men vertrouwt op onze aanpak. De Belgische overheid heeft daar nog een bedrag bijgedaan, omdat wij voor extra werkgelegenheid zorgen en een strategische positie hebben veroverd. Dat biedt vertrouwen voor de toekomst.

Daaraan is Eric Raedts met alle medewerkers hard aan het werken. Onder meer met het plan om naast de twee grote productielijnen nog een derde en vierde lijn op te zetten. Weliswaar kleinere lijnen met een ander product dan drukpapier. „Als je zo’n grote papierproductielijn volledig opnieuw zou moeten opbouwen, dan ben je al gauw een half miljard euro verder. Zie dat maar eens terug te verdienen. Met kleinere lijnen kunnen we gaan inspelen op nichemarkten. En op een verdere verduurzaming. Neem bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal in de supermarkten. Je ziet dat de klanten milieubewuster worden en liever minder plastic willen. Papier is dan een goede vervanger voor bijvoorbeeld voedingswaren. Nu zie je nog vaak dat op een papieren verpakking toch een laagje plastic gespoten is. Wij ontwikkelen nu een procedé waarbij dat niet nodig is. Met andere woorden, duurzaamheid biedt ons kansen, daar spelen we vol op in.”
Bij Sappi Lanaken zijn ze blij dat Chapeau overstapt op hun papier. „Dat past volledig binnen de trend van buy local en daarmee kunnen we ook hier in onze eigen regio onze kwaliteit tonen. Wij geloven sowieso in de toekomst van papier, alleen is de vraag vanuit de markt anders. Maar nog steeds drukken veel supermarkten hun folders, terwijl alles ook op hun website staat. Mensen vinden het toch prettig iets in de hand te hebben. Met een steeds beter hergebruik is dat ook verantwoord. Voor elke boom die gekapt wordt voor onze papierproductie, wordt er weer een nieuwe aangeplant. Dus wij zijn verantwoord bezig. Dat is anders bij de CO2-discussie. De mensen die thuis een houtkachel hebben, die stoken de bomen op, zonder dat er iets voor terugkomt, behalve warmte en gezelligheid. Wij zijn heel zuinig met onze grondstoffen, maken er iets moois van en zorgen dat de voorraad niet uitgeput raakt.”
