Met infraroodverwarming op slimme wijze de gascrisis te lijf
Toen eind februari de oorlog in Oekraïne uitbrak, draaide ik als kleine daad van verzet de verwarming uit. Een redelijk onzinnige actie die op geopolitieke schaal weinig zoden aan de dijk zet. Het idee dat mijn gasconsumptie ten goede zou komen aan Ruslands oorlogskas vond ik echter onverdraaglijk. Bovendien had ik weinig behoefte om maandelijks honderden euro’s extra over te maken aan mijn energieleverancier. Van vrienden vernam ik dat ze meer dan 800 euro betaalden als gevolg van de ongekende prijsstijgingen op de energiemarkt.
Inmiddels is de lente in volle omvang losgebarsten en loopt de temperatuur op tot een gerieflijke 20 graden, maar afgelopen weken schommelde de binnentemperatuur in huis ergens tussen de 16 en 18 graden. Van enige noemenswaardige isolatie is in mijn woning, gebouwd in 1911, geen sprake. Als er een stevige westenwind opsteekt, begint de deur van het toilet te klapperen in zijn kozijn, ook al zijn alle ramen gesloten. Dus er is een vrij direct verband tussen de buitentemperatuur en de het kwik in huis. Dat betekende dat het vooral in de ochtend even afzien is, zeker als er nachtvorst is.
Het is koud, maar alles went. En met een dikke trui en een paar skisokken kom je een heel eind. Bovendien, waarom moet het op ieder moment van de dag 21 graden zijn in onze huizen? Mijn grootouders hadden niet de beschikking over centrale verwarming. Daar was het ’s winters in de woonkamer en keuken gerieflijk warm door de brandende kachel, maar in de rest van het huis bitterkoud. Daar klaagde toen niemand over. Is onze verslaving aan gas dus wellicht een symptoom van een decadente tijdgeest? Met dat soort halfslachtige historische overpeinzingen probeerde ik mezelf enigszins warm te houden.
Totdat ik ontdekte dat er een goed alternatief is voor de klassieke cv: de infraroodverwarming. Het paneel – het heeft wat weg van een platte televisie – sluit je aan op het stopcontact. Het verwarmt enkel de ruimte waar het staat. Als je dus ’s avonds voor de tv zit, sleep je het ding naar de zitkamer en binnen een kwartier is het daar lekker warm. Zeker, de infraroodverwarming verbruikt een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit, maar het verwarmt heel gericht je kantoor, badkamer of woonkamer. In tegenstelling tot de cv: die verwarmt het hele huis. Bovendien kan het opwekken van elektriciteit op duurzame wijze, zeker als je zonnepanelen hebt.
Wellicht klinkt het nu alsof ik een belang heb in de infraroodverwarmingsbranche, maar dat is niet het geval. Ik ben simpelweg content met de ontdekking van het apparaat. En met het feit dat mijn energierekening, ondanks de hogere energieprijzen, niet drastisch is gestegen.