Home > Circulariteit & Duurzaamheid > Eén miljoen kledingstukken in de vuilnisbak

Eén miljoen kledingstukken in de vuilnisbak

Kleding kopen is een beproeving. Het gehannes in smalle pashokjes, het zoeken naar de juiste maat, de obligate gesprekjes met verkopers: het staat me hartgrondig tegen. Bovendien staat de thermostaat in kledingwinkels altijd zo onwaarschijnlijk hoog, dat me bij het aantrekken van een potentiele nieuwe spijkerbroek het zweet al uitbreekt. En tot overmaat van ramp staat er in de hippere kledingzaken een DJ ondraaglijk luide housemuziek te draaien. Als je met een verkoper over de te kiezen maat of de pasvorm wil praten, kan dat alleen half schreeuwend. Ongetwijfeld is er een grote doelgroep voor deze wijze van shoppen, maar ik behoor daar met zekerheid niet toe.

Daarom koop ik al jaren mijn kleding op internet. De voordelen van online shoppen mogen bekend zijn: je klikt je garderobe moeiteloos vanuit je gerieflijke leunstoel bij elkaar en een paar dagen heb je je nieuwe overhemden, broeken, schoenen of jassen in huis. Bovendien hoef je niet naar warme, luidruchtige kledingzaken en heb je keuze uit de enorme assortimenten van talloze aanbieders. Je bent dus niet gebonden aan zaken die toevallig in het centrum van jouw stad liggen. Bijkomend voordeel is dat je je zoekresultaten makkelijk kunt filteren op duurzaamheid van materiaal en productieproces. En als het niet past, stuur je je kleding kosteloos terug naar de leverancier.

Bij dat terugsturen had ik eerlijk gezegd een te rooskleurig beeld. Ik stelde me voor dat iemand in het distributiecentrum van de desbetreffende online kledingzaak mijn geretourneerde overhemd weer uitpakt, er eens aan ruikt om te controleren of het niet gedragen is en het vervolgens weer terughangt in een rek. En dat het dan weer naar een volgende koper gaat. Veel van de kleding verdwijnt echter rechtstreeks in de verbrandingsoven omdat het simpelweg te duur is om het opnieuw op te slaan en gereed te maken om te verkopen. We hebben het hier overigens niet over kleine hoeveelheden: zo’n 40 procent van de kleding die Nederlanders bestellen, gaat retour. Een deel daarvan wordt dus vernietigd. Bedrijven geven er, om hun imago en merk te beschermen, weinig informatie over vrij, maar naar schatting verdwijnen er jaarlijks meer dan één miljoen kledingstukken in de vuilnisbak.

Niet bepaald duurzaam. Schoorvoetend ben ik recent dus toch maar weer naar het centrum van Maastricht getogen voor een nieuwe outfit. Het viel niet tegen: een vriendelijke verkoopster hielp me binnen een kwartier aan een paar goed passende shirts en een nieuwe spijkerbroek. Tip voor mensen die eenzelfde aversie hebben tegen kledingzaken als ik: ga op dinsdagochtend. Dan is het rustig in de winkels en de housemuziek-draaiende DJ is er vaak alleen in het weekend.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.