Home > Circulariteit & Duurzaamheid > De opmars van de hybride warmtepomp

De opmars van de hybride warmtepomp

Met het project PlusJeHuis helpt Volta Limburg mensen energie te besparen. Een hybride warmtepomp is vaak een ideale manier om de gasrekening stevig te verlagen.

Hybride is een term die we kennen uit de auto-industrie: de elektromotor werkt in deze auto’s samen met de klassieke verbrandingsmotor. Zo werkt een hybride warmtepomp ook: de warmtepomp is de primaire bron van warmte en de cv-ketel springt bij als het nodig is. Een ideale, duurzame oplossing voor oudere huizen waarin een warmte- pomp alleen soms niet voldoende is. Rick Buitenkamp, adviseur bij Volta Limburg, ziet de vraag naar deze hybride warmtepompen de afgelopen tijd sterk toenemen. „Nu mensen in deze coronatijd veel thuis zitten, gaan ze zich verdiepen in manieren om hun woning te verduurzamen. Bijna zeventig procent van alle nieuwe aanvragen gaat over hybride warmtepompen.” Buitenkamp adviseerde ook zijn dorpsgenoten Peter en Ria Muyres bij de aanschaf en installatie van deze combinatie van warmtepomp en cv-ketel.

Eerder brachten ze op advies van Volta Limburg al HR+++ beglazing en speciale spouwmuurisolatie aan. Peter Muyres houdt hun energieverbruik al jarenlang nauwkeurig bij en hij ziet dan ook direct wat het effect is van de laatste ingreep. „Het rendement zie je heel duidelijk, het verbruik is ten opzichte van voorheen meer dan gehalveerd.” Hun huis stamt uit de jaren ’60 en is niet geschikt om alleen met een warmtepomp warm te stoken. „We kijken naar de thermische schil van het huis”, zegt Buitenkamp. „Met andere woorden: hoe goed is een huis geïsoleerd. Op basis daarvan kunnen we bepalen welke maatregelen we kunnen nemen om een huis duurzamer te maken. Een hybride warmtepomp was voor het huis van de heer en mevrouw Muyres de meest logische en perfecte oplossing als volgende stap.” De warmtepomp was wel een echte investering, maar dat is het volgens Peter Muyres meer dan waard. „Wij verwachten dat we die investering binnen acht jaar terugverdienen. Zeker omdat gas steeds duurder wordt.” Buitenkamp vult aan: „Het is bovendien een heel laagdrempelige ingreep. Het is ongeveer anderhalve dag werk en er komt geen hak- of breekwerk bij kijken.”

Volta Limburg – Voltalimburg.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu