Home > Circulariteit & Duurzaamheid > Grivec Bros made in Chevremont

Grivec Bros made in Chevremont

Het is de geloofsbelijdenis van twee broers die zich vanuit de Kerkraadse wijk Chevremont met hun eigen spijkerbroeken behoorlijk in de kijker werken. Het merk Grivec Bros draagt een eigen signatuur. Op het eerste gezicht denk je aan een werkbroek, maar dan wel met een duidelijke expressie van elegant rauwe zwierigheid. De schoonheid van no-nonsense. Basic. Geen poespas, maar een broek die net als de levensgeschiedenis van de broers een eerlijk verhaal vertelt. Hun volhardende ijver en het spijkerharde geloof in duurzaamheid, aandacht en kwaliteit werpen nu ook internationaal hun vruchten af. „Hier bevindt zich de bakermat van de jeans in Nederland.”

Wie bij Grivec Bros binnenstapt, valt met de deur in huis. Direct wordt de aandacht getrokken door een team medewerkers dat achter naaimachines van de merken Singer, Reece en Dürkopp aan het werk is. Er worden broeken gemaakt, aangepast en hersteld. De radio staat aan op putjes-scheppersvolume. Een gemoedelijke sfeer die onwillekeurig associaties oproept met een hakkenbar of sleutelservice, een plek kortom waar je ziet wat je krijgt. En dat is precies wat de tweeling Roger en Marcel Grivec voor ogen stond toen ze de zaak in 1989 op achttienjarige leeftijd van hun ouders overnamen. Eerlijkheid voor alles. Authenticiteit. De mannen zijn trots op de weg die ze hebben afgelegd en dragen dat ook uit in hun eigen kledingkeuze met baseballpet waarop Grivec Bros staat.

„Die heritage koesteren we. Wie onze geschiedenis kent, begrijpt ons”, zeggen de broers. „We zijn trots op onze afkomst.”Roger is in 1971 tweeëntwintig minuten eerder geboren dan zijn broer Marcel. Wie snel kijkt zal moeite hebben ze uit elkaar te houden. Twee karakteristieke figuren. In een film van Quintin Tarantino zouden ze goed getypecast zijn. Type: ruwe bolster, blanke pit. Ergens schuilt er in hun persoonlijkheden nog iets van de noeste mijnwerker die hun opa Jozef is geweest nadat hij in 1932 vanuit Slovenië in Kerkrade neerstreek. Niet voor niets grijpt hun assortiment aan broeken met namen als Cool Pete, Hower, Bricker en Locker terug op die roemruchte mijnwerkerstijd.

„Hier in Kerkrade kwamen de jeans in de jaren zestig als werkmansbroek het land binnen”, zegt Marcel. „Deze Amerikaanse broeken werden in de late negentiende eeuw gemaakt voor mijnwerkers, cowboys en spoorwegbouwers. Men gebruikte letterlijk klinknagels om de denim – de katoenen spijkerstof – op bepaalde plekken te verstevigen. Vandaar het woord spijkerbroek. Aanvankelijk had de broek niets met mode van doen. Het was werkkleding. Pas later, ergens in de jaren veertig, werd het in Amerika een modeartikel, toen de tieners de broek….

VERDER LEZEN?

Je leest de volledige reportage nu in de nieuwste editie van CHAPEAU magazine. Bemachtig jouw exemplaar bij een van de verkooppunten of word Chapeau Club Member en ontvang CHAPEAU magazine zes keer per jaar thuis!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu