Circulariteit & Duurzaamheid

Duurzaam poetsen

tekst Jules Roosenboom

Een duurzamere wereld begint niet bij jezelf, die begint bij goed overheidsbeleid. Maar de tijdgeest is er niet naar om achterover te leunen en lijdzaam af te wachten tot dat er komt. Er zijn wel degelijk kleine ingrepen die je kunt doen om de druk op het milieu wat te verlichten: minder vlees eten, vaker met de trein reizen en de verwarming een paar graden lager draaien.

Zelf dook ik afgelopen periode eens in de grote zakken plasticafval die ik maandelijks op straat zet. Spreekwoordelijk dan. Een wezenlijk deel van de inhoud van de zogenaamde PMD-zakken, zo viel mij op, bestond uit verpakkingen uit de badkamer. Shampooflessen, tandpastatubes, douchegelflacons, etc.

Wie de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid tandpasta netjes volgt, verbruikt bijvoorbeeld één tube tandpaste per maand. Klein bier, zou je kunnen zeggen, maar dat zijn landelijk wel miljoenen tubes, die bovendien moeilijk recyclebaar zijn.

Een alternatief komt, bijvoorbeeld, van het Nederlandse bedrijf Smyle. Hun propositie is even eenvoudig als doeltreffend: je krijgt een zakje pillen thuisgestuurd, in een duurzame verpakking, waarmee je je tanden kunt poetsen. Je bijt simpelweg het pilletje tussen je tanden kapot en je begint te schrobben. Het bevat volgens de makers alle ingrediënten die nodig zijn voor een frisse adem en een schoon gebit, maar dan zonder de vervuilende verpakking en allerlei overbodige microplastics in het spul zelf.

Ik bestelde de proefverpakking (twee maanden aan poetstabletten voor 11,99 euro). Poetsen met de pilletjes is anders dan met reguliere tandpasta, geef ik meteen toe. Waar ‘normale’ tandpasta grote hoeveelheden stevig schuim voortbrengt, moet ik het nu doen met wat waterig spul. Daar krijg je van Smyle overigens een mail over. Schuim is volgens het bedrijf vooral een marketingtruc en doet niets voor de mondverzorging. En, voegen ze er graag aan toe, in veel soorten tandpasta zit hetzelfde schuimmiddel als in wasmiddel, zeep en shampoo. Je bent het dus liever kwijt dan rijk.

Zoals de mail voorspelt, went het gebrek aan schuim. Al zo’n drie weken steek ik iedere ochtend en avond een pilletje tussen mijn kiezen en poets er lustig op los. Nadelen, behalve dat gebrek aan wasmiddelschuim in je mondhoeken, heb ik vooralsnog niet ontdekt. Het is wel aan te bevelen, zo las ik op internet, om de variant met fluoride te bestellen. Of de tandarts mijn enthousiasme deelt is nog niet duidelijk. Dat hoor ik bij de volgende controle wel, maar vooralsnog ben ik een tevreden Smyle-gebruiker.

Door over te stappen op tandpastapillen bespaar je dus twaalf plastic tubes per jaar. Dat zal de opwarming van de aarde niet keren, maar je maakt in ieder geval meer impact mee dan tweehonderd regeringsleiders op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Circulariteit & Duurzaamheid

Gerelateerd nieuws