Home > Circulariteit & Duurzaamheid > Innovatieve ingenieursprijs voor Limburgs waterproject

Innovatieve ingenieursprijs voor Limburgs waterproject

Een deels Limburgs project om droogtebestrijding tegen te gaan, heeft De Vernufteling gewonnen, een prestigieuze jaarlijkse prijs van de Koninklijke NL-ingenieurs.

Het gaat om de ‘Kleinschalige Nereda-installatie’ van Royal HaskoningDHV, die is ontwikkeld in samenwerking met Waterschapsbedrijf Limburg en machinebouw SBE uit Eijsden.

Met de installatie kan afvalwater omgezet worden in schoon water om akkers te besproeien.

In onder meer Limburg kampen veel boeren in bepaalde perioden van het jaar met droogte. En áls het dan regent, is het lastig voldoende regenwater vast te houden.

Tot nu toe wordt huishoudelijk afvalwater afgevoerd via de riolering naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi), waarna het behandelde water wordt geloosd.

Door de Nereda-installatie wordt het water meteen aan het riool onttrokken en wordt het gereinigd, alvorens het gebruikt kan worden om de droogte op de akkers tegen te kunnen gaan. 

De installatie, ontworpen door machinebouwer SBE Piping Machine – Apparatenbouw, is gebaseerd op de beproefde Neredatechnologie, waarbij het afvalwater van huishoudens of industrieën wordt gezuiverd door korrels die vol zitten met bacteriën. Die eten het afval op en zetten het deels om in slib, en reinigen zo het water. Dat is vervolgens schoon genoeg om akkers mee te irrigeren of voor bedrijven met een grote watervraag. Wereldwijd heeft Royal HaskoningDHV al zo’n negentig projecten opgezet met de Neredatechnologie.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu