Circulariteit & Duurzaamheid|Interieur

Geen chemie in de tuin!

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Rowena Rutten

Een duurzame tuin klinkt hip, maar hoe doe je dat dan? En wat doe je vooral niet? Alex Frints van boomkwekerij Frijns in Margraten gaat mee in de trend van biologisch tuinieren, maar blijft wel met beide voeten op de grond.

Een tuin lijkt bij voorbaat een ‘groene’ plek waar volop van ‘de natuur’ genoten kan worden. Maar in de loop der tijden is menige tuin veranderd in een mini pretpark met heel veel attributen die met die natuur niet zo-veel te maken hebben. Met behulp van de meest spectaculaire digitale ontwerpen is menige tuin omgetoverd tot een soort woonhuis zonder dak. Dat kan best leuk zijn, die terrassen, de lounge-banken, het zwembad, de leefkuil, de buitenkeu-ken, hangmatten en meer van dat fraais. Je tuin veranderen in een vakantieplek, met een koel glas rosé in de hand. Och, zo gek nog niet, ook al vraagt dat de nodige investeringen. Het leven moet immers gevierd worden.

Maar blijft er dan nog wel plaats over voor echt groen, dus voor bomen, struiken en planten? Bij Frijns in Margraten kweken ze al decennia bomen in alle soorten, die worden geëxporteerd naar heel Europa. De klanten in de eigen regio worden stilaan bewuster als het gaat om duurzaamheid, zo merkt eigenaar Alex Frints. „In ons bedrijf zetten we steeds meer een stap naar volledig biologisch. Maar we testen het wel uit, zodat we kunnen zien hoe het uitpakt.”

Hij noemt een paar ontwikkelingen. „Een daarvan is het principe ‘tegel eruit, plant erin’. Vaak liggen er veel te veel tegels in een tuin. Als het flink regent, dan spoelt dat water weg, de riolering in. Jammer voor de bodem, die snakt naar water. Dus liever grond of gras, dan heb je geen overlast van water. Een ander uitgangspunt is om te stoppen met chemie in de tuin. Zeker met kunstmest. Die maakt het leven in de grond kapot. Je hebt schimmels nodig om de voeding bij de wortel van de plant te brengen, maar die kunnen niet tegen kunstmest. Organische mest werkt veel beter.”

Dan is er nog dat vervelende onkruid waar menige tuineigenaar mee worstelt. Want dat groeit vaak harder dan de gewenste sierplanten. „Maar door pesticiden te gebruiken, verpest je ook het leven in de bodem, dus dat is ook niet verstandig. Als je het handmatig bijhoudt, wordt de grond gezonder. Als het uit de hand loopt, kun je altijd nog schoonmaakazijn gebruiken, bijvoorbeeld tussen tegels.”

Wie een nieuw huis betrekt, waarbij de tuin nog geen invulling heeft gekregen, zou volgens Frints de grond beter een jaartje met rust kunnen laten. „Die kun je dan wel inzaaien met een biologisch bloemenmengsel, dan krijg je langzaam maar zeker wat leven erin. In nieuwbouwwijken hebben daar zware machines overheen gereden, dus die grond moet weer lucht krijgen.”

En uiteindelijk wil je dan wel een tuin naar je eigen smaak inrichten. Natuurlijk kan dat via allerlei bedrijven en tuinarchitecten. Maar je eigen fantasie gebruiken is ook niet verkeerd. „Zet je wensen op een rijtje. Wil je bijvoorbeeld niet dat je huis in de zomer de hele dag vol in de zon staat, dan kun je denken aan bomen die op termijn voor schaduw gaan zorgen. En dan moet je voor ogen hebben hoe groot zo’n boom uiteindelijk wordt. Dat geldt ook voor struiken en planten. Dus in het begin nooit te vol planten, want je moet rekening houden met de groei. Een grote variatie van planten trekt vogels, vlinders en andere dieren aan. En ik ben zelf voorstander van zoveel mogelijk inheemse planten. Natuurlijk, je kunt tegenwoordig ook palmen en olijfbomen in je tuin zetten, maar ja, die kunnen uiteindelijk toch flinke vorstschade oplopen. We snappen natuurlijk wel dat niet iedereen weet welke bomen en planten dan het meest geschikt zijn, dus daar adviseren we natuurlijk in.”

Er zijn tegenwoordig allerlei kruisingen waar Frints soms zijn bedenkingen bij heeft. „Je kunt ook al druiven zonder pit krijgen. Maar ja, wil je dat? Ik hou van origineel, liefst in lijn met de natuur. Waarbij je goed moet beseffen dat elke plant vanuit die natuur vanzelf wil overleven door zaadjes te maken. Daarvoor is een bloem nodig om de bijen te lokken. Die bloem is eigenlijk de seksuele kant van de plant.”

Voor Frints hoeft een siertuin niet aangeharkt te zijn zoals een park. „Ik zou nooit met een bladblazer door de tuin gaan. Laat die bladeren liggen, die zorgen voor micro-organisme in de bodem en schermt de wortels van de planten in de winter ook nog van de vorst af. Een tuin is toch echt anders dan een huiskamer, het is een onderdeel van de natuur, al wil je die dan wel een beetje vormgeven, op een vriendelijke manier.”

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws