Home > Circulariteit & Duurzaamheid > Op zoek naar het goede, duurzame leven

Op zoek naar het goede, duurzame leven

Een duurzaam leven leiden is one hell of a job. Tenminste, als je het serieus aanpakt. Want met alleen een stel zonnepanelen, een vaatwasser met energielabel A en een hybride auto ben je er niet. Wie écht duurzaam wil zijn eet veganistisch, reist met de trein, woont in een tiny house, draagt uitsluitend duurzame kleding en zet vooral geen kinderen op de wereld. Maar wat kun je redelijkerwijs verwachten van een doorsnee burger, zoals ik? Moet ik om mijn goede intenties kracht bij te zetten leven als asceet en mag ik pas weer plezier maken als de opwarming van de aarde tot stilstand is gekomen? Of geldt in mijn geval het cliché dat alle beetjes helpen?

Ik vind klimaatverandering een groot en acuut probleem, dat vraagt om een drastische verandering in de wijze waarop we reizen, produceren, energie opwekken en waarop we om gaan met het beetje natuur dat nog over is. Dat beweer ik althans op verjaardagen met een glas wijn in mijn hand.

Ondertussen rijd ik wel rond in een benzineslurpende oude Volvo (bouwjaar 2005) en vlieg ik met enige regelmaat naar verre bestemmingen. En op z’n tijd eet ik graag een goed stuk vlees of vis. Dat zou je hypocriet kunnen noemen en dat is het tot op zekere hoogte ook. Als ik mijn carbon footprint echt zou willen minimaliseren, dan zou ik moeten accepteren dat een vakantie in de VS voor mij niet langer een optie is en zou ik mijn Volvo moeten inruilen voor een kleiner, nieuwer en vooral zuiniger model.

En er zijn genoeg argumenten te bedenken om vooral niets te doen. Echte verandering kan namelijk alleen bewerkstelligd worden op Europees of liefst op mondiaal niveau. Met andere woorden: zou het echt wat uitmaken als ik zou stoppen met autorijden of vleeseten? Zolang niet iedereen doet, voelt het als een druppel op een gloeiende plaat. Het is een bekend collectiviteitsargument: alleen als we allemaal iets doen, is de klimaatcrisis te stoppen. Maar als niemand actie onderneemt, weten we zeker dat er niets verandert.

In dit blog wil ik onderzoeken of het mogelijk is mijn goede leven voort te zetten, maar daarbij wel zoveel mogelijk rekening te houden met mens, dier en milieu. Duurzaamheid binnen de grenzen van de redelijkheid, dus. Kan ik op een verantwoorde manier toch nog af en toe een biefstukje eten? Ik zal ook bij anderen te rade gaan, bijvoorbeeld met de vraag hoe je een festival organiseert zonder enorme hopen afval te produceren? In hoeverre is het mogelijk om te reizen zonder tonnen CO2 uit te stoten? Om daarachter te komen ga ik op zoek naar goede ideeën en initiatieven in Limburg en omstreken. Zodat ik elke maand een nieuw verhaal heb.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu