Circulariteit & Duurzaamheid

Reddingsplan bedreigde plantensoorten werpt zijn vruchten af

tekst Kris Németh

‘Operatie Peperboompje’, een drie jaar durend reddingsplan dat ruim honderd bedreigde plantensoorten in Zuid-Limburg voor uitsterven moet behoeden, lijkt een succes te worden. Het project is ruim een jaar onderweg. De eerste resultaten zijn inmiddels zichtbaar.

Op Landgoed Kasteelhoeve Cartils in Wijlre vertelden experts van Bosgroep Zuid Nederland en de Wageningen Universiteit dinsdag hoe Operatie Peperboompje in zijn werk gaat. Daarna trok het gezelschap de laarzen aan om een kijkje te nemen achter de boerenhoeve.

Het kalkmoeras langs de Eyserbeek is een zogenoemde ‘versterkingslocatie’. Daar bloeit, als tastbaar bewijs van het succes van het project, het ‘knikkend nagelkruid’. Deze plant was uitgestorven. ,,Door het kruisen van de plant met verwante planten in Brabant en Belgisch Limburg, staat ze nu weer te schitteren in de natuur”, vertelt plantenecoloog Philippine Vergeer van de Wageningen Universiteit. ,,Op deze manier gaan we de komende jaren nog 25 planten versterken of herintroduceren in het Heuvelland.”

Gedeputeerde Geert Gabriëls (Natuur, Milieu en Erfgoed) is enthousiast over Project Peperboompje. ,,Ik ben megablij met het reddingsplan omdat het de biodiversiteit aanzienlijk bevordert”, zei hij.

Voor het Elisabeth Strouven Fonds is het ook genieten geblazen. Samen met de provincie heeft het fonds een half miljoen euro aan het project bijgedragen. ,,Het past sinds 2017 in onze strategie om natuur- en landschapsprojecten te ondersteunen”, vertelt bestuurder Guido van den Broek van het Elisabeth Strouven Fonds. ,,We bezitten verschillende landgoederen. Voor ons zijn mens, cultuur en natuur één geheel.”

Niet alleen in Wijlre, maar in het hele Heuvelland zijn meerdere karakteristieke – en inmiddels vaak zeldzame – plantensoorten te vinden. Ze worden bedreigd door onder andere verzuring, verdroging en vermesting, maar ook door de enorme versnippering. Daardoor zijn ze vaak alleen nog in zeer kleine, geïsoleerde populaties te vinden. Met gericht en zorgvuldig natuurherstel via versterkingen en soms herintroductie, is het mogelijk om deze soorten te behouden en daarmee ook de biodiversiteit in Zuid-Limburg.

Vaak zijn de populaties te klein en genetisch verarmd om duurzaam te kunnen voortbestaan. Hier plaatst het projectteam exemplaren bij of zaait het bij op plekken waar het milieu wél op orde is. Een ander doel van Operatie Peperboompje is het behoud en de borging van genetisch materiaal van zo’n honderd zeldzame planten, zodat ze later kunnen worden teruggezet in nieuwe herstelprojecten. De zaden worden verzameld en opgeslagen in de Nationale Zadencollectie, ook wel ‘Het Levend Archief’ genoemd.

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Circulariteit & Duurzaamheid

Gerelateerd nieuws