Circulariteit & Duurzaamheid

Elektrisch rijden: genoeg reden voor optimisme

tekst Jules Roosenboom

Het is vaak eenvoudiger om redenen te bedenken om iets niet te doen, dan om iets wél te doen.

Neem nu elektrisch rijden. Tegenstanders hebben hun argumenten altijd bij de hand als pistoolhelden hun revolver. Bij de productie van een elektrische auto komt meer CO2 vrij dan bij het maken van een benzineauto, is een vaak gehoord en -strikt feitelijk correct- argument tegen de elektrische auto. Een ander is dat de grondstoffen voor accu’s, zoals kobalt en lithium, vaak uit landen komen waar ze het niet zo nauw nemen met mensenrechten. Ook dat klopt. En het recyclen van accu’s van elektrische wagens is geen eenvoudig proces. Weer raak. Het grootste struikelblok volgens de zelfbenoemde experts is de actieradius: inderdaad, de e-car is na een aantal honderden kilometer (afhankelijk van merk en model) leeg en moet dan weer een tijdje aan de lader. De laadtijden verschillen per merk, maar het duurt hoe dan ook langer dan wat benzine in je auto laten lopen. 

Maar zijn dat redenen om de elektrische auto naar de prullenbak te verwijzen? Nee, natuurlijk niet. Het zijn eerder aansporingen om het beter te doen, om de lat hoger te leggen. Het lithium, dat we zo hard nodig hebben, zit ook in Europa in de grond. Op dit moment is er maar één mijn, in Portugal, maar willen we op een verantwoorde wijze accu’s blijven produceren, dan zullen we meer mijnen op ons continent moeten openen. Bovendien ontwikkelt de accutechniek zich in een bijzonder hoog tempo. Veel merken gebruiken al de zogenaamde LFP-accu, waar geen kobalt en nikkel meer voor nodig is (en die minder brandgevaarlijk is). En de solid-state-accu, een andere nieuwe ster aan het elektrische firmament, is weer een stuk lichter en efficiënter dan de batterijen die nu worden gebruikt. Met zo’n accu wordt een e-auto nog eens 40 procent zuiniger dan modellen die nu op de markt zijn, gaat opladen veel sneller en wordt de actieradius aanzienlijk groter. 

Het argument dat er bij de productie van een elektrische auto meer CO2 vrijkomt, is ook niet erg steekhoudend. Het klopt wel, maar als je naar de totale levensduur van zo’n auto kijkt, stoot een elektrische auto 58 procent minder CO2 uit dan een benzinevariant (productie en gebruik bij elkaar opgeteld). Ook het recyclen van accu’s gaat steeds beter. Er worden nu nog veel oude accu’s buiten de Europese Unie gerecycled, maar ook daar zit verandering in. In nieuwe Europese regels wordt bovendien vastgelegd dat het overgrote deel van alle grondstoffen herwonnen moet worden uit gebruikte accu’s. 

De argumenten tegen elektrisch rijden zijn misschien feitelijk correct, maar ze vormen zeker geen reden om de elektrische auto af te wijzen. Natuurlijk, er is nog een lange weg te gaan (de solid-state-accu is voorlopig nog niet gereed voor productie en het duurt nog wel even voordat nieuwe lithium-mijnen in Europa operationeel zijn), maar teruggaan naar de benzineauto is geen optie. En er is dus voldoende reden voor optimisme over de toekomst van rijden op stroom. Je moet het wel willen zien. 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Circulariteit & Duurzaamheid

Gerelateerd nieuws