Eureka! Tweedehands kleding online
Wanneer we een schuldige zoeken voor klimaatverandering, wijzen we graag naar de luchtvaart of naar de agrarische sector. Dat is terecht, maar een sector die in het publieke debat vaak de dans ontspringt is de mode-industrie.
De cijfers liegen er niet om. Naar schatting wordt tien procent van alle CO2-uitstoot wereldwijd veroorzaakt door de textielindustrie, meer dan de lucht- en scheepvaart bij elkaar. Het produceren van bijvoorbeeld een T-shirt kost bovendien zo’n 2.700 liter water, genoeg om één persoon tweeënhalf jaar van drinkwater te voorzien. En van al het vervuilde water ter wereld is twintig procent toe te schrijven aan de productie van kleding. Ook is textiel maar moeilijk recyclebaar: van alle weggegooide kleding komt zevenentachtig procent in de verbrandingsoven terecht.
Er zijn inmiddels merken die hun kleding (deels) duurzaam produceren, maar dat is nog slechts op zeer kleine schaal. Een andere (gedeeltelijke) oplossing voor dit probleem is om meer tweedehands kleding te gaan dragen. Al heeft gebruikte kleding geen geweldig imago. Ik had er zelf aanvankelijk weinig goesting in om in andermans afdankertjes rond te lopen. Het beeld dat ik had van tweedehands kleding was voornamelijk gevormd door de Winkel van Sinkel waar ik vaak langs loop. De rekken hangen er vol met slonzige truien, beige vesten met een hoop zakken en bloemetjesjurken die mijn grootmoeder in de jaren ‘90 droeg. En als de deur van het zaakje op warme dagen wel eens open staat, ruik je de geur van stoffige vliering en mottenballen. Ik beschouwde mijzelf kortom niet direct als de doelgroep van deze winkel of van tweedehands kleding in het algemeen.
Totdat ik door een vriendin werd getipt op Vinted. Dat is een soort Marktplaats voor kleding. Je scrolt er door duizenden tweedehands kledingstukken, netjes gesorteerd op maat, merk, staat en kleur. Je kunt er, als je dat wil, een afgedragen hoodie op de kop tikken van drie euro, maar je vindt er ook fatsoenlijke merkkleding die niet of nauwelijks gedragen is. Een aankoop (of een bod) doen is eenvoudig. Je rekent af met Apple Pay of iDeal en je trui, jas of shirt komt per post jouw kant uit. Je ziet bovendien of de verkoper te vertrouwen is aan het aantal sterren dat hij of zij heeft en je leest ervaringen van andere kopers.
Een paar dagen deed ik, na wat aarzelen, mijn eerste bestelling. Ik kocht een donkergrijze trui van Ralph Lauren die volgens de omschrijving ‘zo goed als nieuw’ was voor het schappelijke bedrag van twintig euro (en wat verzendkosten). De trui arriveerde een paar dagen later en zag er inderdaad uit ‘alsof ‘ie net uit de winkel kwam’. Alleen het prijskaartje ontbrak. Het enige verschil met een nieuwe trui is dat deze ruikt naar andermans wasverzachter. Daar kan ik vooralsnog prima mee leven.