Home > Blog Jo Cortenraedt > Twee sterren Brut 172 gedurfd maar verdiend 

Twee sterren Brut 172 gedurfd maar verdiend 

Het team van Chapeau was, in samenwerking met L1TV,  volledig voorbereid op de bekendmaking van de nieuwe Michelingids 2021 voor Nederland, komende maandag. Met twee dagen tevoren al een interview met Hans van Wolde als voorbeschouwing.

Die afspraak kwam goed uit, want in plaats van een voorbeschouwing werd het meteen een hard nieuwsitem. Iemand van de ict-afdeling van Michelin maakte namelijk een vergissing door niet alleen de Engelstalige versie voor de app klaar te zetten, maar die ook al per ongeluk te uploaden. Hoofdredacteur Werner Loens en zijn team konden niets anders om de namen van de nieuwe sterren dan maar alvast te bevestigen. Maandag zal Michelin alsnog de winnaars persoonlijk gaan bezoeken voor de overhandiging van de prijzen, inclusief een koksmuts en een fles champagne.

Dat Hans van Wolde met zijn nieuw restaurant Brut iets mocht verwachten, dat was op zich geen verrassing. De vraag vooraf was alleen, zouden het een of twee sterren worden. De argumenten voor een ster waren dat Michelin te weinig tijd zou hebben gehad om voldoende bezoeken af te leggen in de slechts 4,5 maanden dat Brut 172 in Reijmerstok is open geweest. Met andere woorden, de coronasluiting zou een tweede ster voor dit jaar onhaalbaar maken.

Maar, Michelin heeft het toch aangedurfd. En daar valt veel voor te zeggen. Weliswaar is de openingsperiode kort geweest, maar er zijn toch minimaal drie inspecteurs op verschillende momenten in Reijmerstok gaan proeven. In feite hoefden zij slechts de bevestiging te krijgen dat Hans weer op zijn oude niveau zit. Immers, in zijn vorige zaak Beluga in Maastricht heeft hij jarenlang twee sterren gehad. Dus in die zin weet de bandenfirma welke kwaliteiten de stoere Rotterdammer in huis heeft. En aan allure ontbreekt het niet in zijn nieuwe zaak in het Limburgse heuvelland.

Niemand kan ontkennen dat hij een talent heeft voor goede smaak. Voeg daar het ondernemerschap en de durf aan toe, plus de hele entourage van de verbouwde boerderij, dan kan niet anders dan geconcludeerd worden dat Brut 172 een van de meest bijzondere culinaire adressen is in heel Nederland.

Vast staat dat die tweede ster voor Van Wolde goud waard kan zijn. Brut 172 zal nu een nog grotere aantrekkingskracht krijgen op al die liefhebbers van de topgastronomie.

Hans van Wolde zat er wat beduusd, toen we hem meteen na het nieuws van die tweede ster opzochten. Hij was uiteraard blij, zijn team ook, maar ze hadden de focus gelegd op maandag, dat was het moment van de waarheid. Nu die twee dagen eerder kwam, moest de realiteit nog even doordringen. En bovendien kunnen ze nog niet meteen door het hoge dak heengaan, want door corona valt er niks te feesten met personeel en vaste gasten. Dat is dus voor later.

Vast staat wel dat die tweede ster voor Van Wolde goud waard kan zijn. Weliswaar is de lockdown een aanslag op de financiële positie van hem en al zijn collega’s in het land. Maar Brut 172 zal nu een nog grotere aantrekkingskracht krijgen op al die liefhebbers van de topgastronomie. En die was al groot, getuige de meer dan vijfduizend reserveringen die er nu al voor dit jaar staan.

De uitbreiding met een hotel aan de overkant, die gepland staat voor volgend jaar, komt in dit draaiboek als geroepen.

En met een vroege tweede ster gaat toch de allerhoogste prijs lonken in de komende jaren, namelijk de derde ster. Ooit was Hans van Wolde met Beluga dicht bij die derde ster. Vanuit Parijs waren de extra toegezonden inspecteurs het niet helemaal met elkaar eens. Dat zou, als het team zich verder blijft ontwikkelen, de komende jaren wel eens anders kunnen worden. Dat is dan absolute topsport, met elke middag en avond een prestatie van het hoogste niveau, waarbij niets fout mag lopen.

We gaan zien, in ieder geval heeft Hans van Wolde van Reijmerstok een culinair bedevaartsoord gemaakt.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.