Home > Blog Jo Cortenraedt > In de stiltecoupé

In de stiltecoupé

Meer met de trein, minder met het vliegtuig. Dat idee heb ik postgevat vanwege een combinatie van meer duurzaamheid en minder stress. Om nou op Schiphol een paar uur op de stoep te gaan staan zie ik niet zitten. En al dat gedoe met broekriem en schoenen uit bij de security, kan me ook gestolen worden.

Ik ben niet ineens principieel tegenstander van vliegen, ik geloof ook in de innovatie waardoor de luchtvaart in de nabije toekomst wel degelijk een stuk milieuvriendelijker gaat worden. Maar op dit moment heb ik de neiging om op de wat kortere afstanden binnen Europa te kiezen voor de spoorwegen. In het kader van duurzaamheid zouden die qua tarief trouwens wat aantrekkelijker mogen worden, want zo blijft de massa Ryanair verkiezen boven de TGV.

Romanticus en dromer als ik ben,  denk ik bij treinen aan het comfort van de Oriënt Express, de trein waarmee ik ooit naar Wenen reisde vanwege het zoveel jarig bestaan van Brand Bier. Maastricht-Wenen met het comfort van een kasteel. Jawel, daar kan ik met volle teugen van genieten.

Maar de praktijk anno 2022 is natuurlijk anders. Geen keurig geklede mannen en vrouwen met hoeden, die elkaar hoffelijk begroeten alvorens in te stappen in de fraaie rijtuigen met mooi gestoffeerde zitbanken. Nee, tijdens mijn recente treinreis Aken – Salzburg via München, ben ik heel veel mensen tegengekomen, bijna allemaal in vrije tijdskledij of wat daar voor door moet gaan.

De Duitse ICE-treinen bieden wel degelijk comfort, in de 1e klas word je keurig bediend met koffie / thee en eventueel een aangekleed broodje. Kranten zijn beschikbaar, evenals wifi en een stopcontact onder je zetel. Prettig hoor en je gaat met een flinke snelheid door het landschap. Snap nog altijd niet waarom Nederland er niet in slaagt hoge snelheidstreinen te laten rijden.

Allerlei liefdesperikelen, ziektes en andere gespreksstof uit het dagelijks leven kwamen tijdens de reis naar Salzburg voorbij.

Enfin, op weg naar München zat ik een stilte-coupé.  ‘Pppssss’  stond er op allerlei stickers. Nou ja, leuk geprobeerd, maar dat kun je vandaag de dag vergeten. De halve trein was aan het bellen. Allerlei liefdesperikelen, ziektes en andere gespreksstof uit het dagelijks leven kwamen voorbij. De jeugd van tegenwoordig zeker? Nou, zij niet alleen. Er stapte halverwege een oudere heer op, die had de stoel voor me gereserveerd. Hij was keurig in een grijs kostuum gestoken, uit zijn aktetas haalde hij allerlei paperassen. En ja hoor, hij had ook een telefoon bij zich. Eentje met een klassiek en vooral hard belgeluid. Ring, ring. Hallo. Hallo. Hallo. Zijn gehoor was wat versleten, had ik de indruk.

Op luide toon belde hij zowat om het kwartier met zijn secretaresse, om allerlei orders te geven. ‘Ik heb dat daar en daar gelegd, je moet maar even goed zoeken. Het is belangrijk, het moet vandaag nog de deur uit.’

De man had er kennelijk geen bezwaar tegen dat de hele coupé alle details meekreeg. Of hij had er geen erg in, en leefde in zijn eigen universum. ‘Oh, heeft die gebeld? Wat wilde hij dan? Ja, maar ik dat bedrijf toch vorig jaar aan hem verkocht, hij was er blij mee. Drie miljoen was echt niet teveel. En nu dan? Nee, dat gaan we echt niet doen.’

Enfin, zo ging dat een tijdje door, de rest van de goed gevulde coupé belde intussen ook vrolijk verder.  Kennelijk stelde de secretaresse aan de andere kant van de lijn op enig moment haar baas de vraag hoe het was om met de trein te reizen. Die dag was er namelijk ook nog een staking van Lufthansa, dus de man had blijkbaar als noodgreep voor de trein gekozen.

Zijn antwoord was memorabel. ‘So viel Lärm hier, sehr unruhig, eine Katastrophe’.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.