Home > Blog Jo Cortenraedt > De verkrachter in de vrouwengevangenis

De verkrachter in de vrouwengevangenis

Adam Graham had twee vrouwen verkracht en heeft daarvoor een flinke gevangenisstraf gekregen. Niet zo vreemd. Maar onderwijl is de interesse van Adam in vrouwen een stuk minder geworden. Sterker nog, Adam is zelf vrouw geworden en heet tegenwoordig na een aantal medische ingrepen Isla Bryson. Een zogeheten transgender dus. Waarom de achternaam ook veranderd is, weet ik niet, maar dat doet er even niet toe.

Nu zit de premier van Schotland, Nicola Sturgeon, behoorlijk met de kwestie in de maag. Want onderdaan Isla, voorheen dus Adam, wil ‘haar’ straf uitzitten in een vrouwengevangenis. Ja, als vrouw – weliswaar omgebouwd – is dat geen onlogische keuze. Maar ja, dezelfde Isla heeft als Adam twee vrouwen verkracht. Dus de vrouwen in die gevangenis zitten niet op Isla voorheen Adam te wachten, ook al zal die dan fysiek enigszins onthand zijn. Andersom kijkt Isla wel uit om naar een mannengevangenis te gaan, want stel je voor dat ze daar verkracht zou worden, daar moet je niet aan denken.

Ik heb geen foto van Isla / Adam gezien, dus ik weet niet of de hoofdrolspeler in dit opmerkelijke verhaal enigszins bedreigend overkomt. Maar ik kan me de bezwaren van de vrouwelijke medegevangenen wel voorstellen. Vrouwen waren voor hem (en nu dus haar) niet veilig.

Maar onderwijl is de interesse van Adam in vrouwen een stuk minder geworden. Sterker nog, Adam is zelf vrouw geworden

Nu wil Schotland in de wereld toevallig ook nog voorop lopen met wetgeving als het gaat om ‘gendergelijkheid’.  We kennen dat inmiddels wel: wc’s waaraan je niet kunt zien of ze voor mannen of voor vrouwen zijn, het recht om van geslacht te veranderen als je je op enig moment ‘anders’ voelt, je je als ‘voorheen jongen’ bij de sportclub gewoon in de meisjesdouche kunt begeven, enzovoorts.

De Britse regering, die nog wel een vinger in de pap heeft in Schotland, heeft de wet voorlopig tegengehouden, tot ergernis van mevrouw Sturgeon, die heel modern wilde zijn. Maar de politiek leider voelt ergens ook wel aan haar water dat een getransformeerde vrouwenverkrachter niet de ideale persoon is in een vrouwengevangenis. Ze zit ongetwijfeld nagels te bijten hoe nu verder met dit dossier.

De afkeer om Isla / Adam in een vrouwengevangenis te plaatsen, komt uiteraard vanwege de carrière als mannelijke verkrachter van vrouwen. Maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat een vrouw (al dan niet na geslachtsverandering) ook een andere vrouw kan verkrachten. Dat gebeurt ook. Sterker nog, een vrouw kan ook een man verkrachten in een wellustige bui. Stel je voor (als man) dat een vrouw tegen je zegt: ‘je bent om op te eten’.  Is dat liefkozend bedoeld, of uit pure wellust, of is die wat agressiefs van plan? Er sowieso van uitgaande dat de tekst niet letterlijk bedoeld zal zijn, want dan is er sprake van puur kannibalisme.

Ik moet niet te ver gaan fantaseren, dat zou me onrustig maken. Maar ik heb met de Schotse premier te doen. Wat moet er met Isla / Adam gebeuren? Terug naar het ziekenhuis om weer een man ervan te maken? En dan naar een mannengevangenis? Of op een onbewoond eiland zetten? Of in een klooster? Of als vrouw in een aparte afdeling, enkel samen met de slachtoffers van de verkrachting. Mij lijkt dat een non-binaire gevangenisafdeling de ideale oplossing is, hoe die er dan ook qua bevolkingssamenstelling moet gaan uitzien. Maar die zal er nog wel niet zijn.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.