Home > Blog Jo Cortenraedt > Leonardo di Caprio als slechterik in prachtfilm Martin Scorsese

Leonardo di Caprio als slechterik in prachtfilm Martin Scorsese

Dat Leonardo di Caprio nog altijd enorm populair is, zeker bij veel vrouwen, bleek weer in Cannes waar het gegil en gekrijs niet van de lucht was toen deze beroemde acteur over de rode loper liep voor de film Killers of the Flower Moon van regisseur Martin Scorsese. 

Maar in deze film speelt Di Caprio nu geen charmante kerel, maar een slechterik. Het verhaal gaat terug in de tijd die de Osage-indianen door de kolonisten uit Kansas werden gejaagd en naar Oklahoma werden verdreven. Een zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis, want toen bleek dat daar de grond veel rijker was dan gedacht, namelijk vol met olie, brak de hel los. De blanke indringers probeerden alsnog de opbrengsten binnen te pikken en dat ging gepaard met gruwelijke moordpartijen. 

Leonardo di Caprio treedt in het huwelijk met een Indiaanse, prachtig gespeeld door Lily Gladstone, op aanraden van zijn oom, gespeeld door Robert de Niro. Maar die is het niet te doen om het liefdesgeluk, maar om de oliedollars. En zo gebeurt het in de film dat ook de neef zich bezondigt aan geweld tegen de indianen. 

Toch toonde Di Caprio zich op de persconferentie heel tevreden over het feit dat hij deze rol kreeg. ,,Het is goed dat dit waar gebeurde verhaal nu verfilmd is en dan is Martin Scorsese de ideale regisseur hiervoor. Sowieso heb ik heel veel bewondering voor hem. Voor een belangrijk deel heeft hij mij als acteur gevormd. Ik vind het ongelooflijk dapper dat hij dit verhaal heeft aangedurfd.”

Voor Scorsese was het heel logisch. ,,Ik kan op mijn leeftijd ook vanuit de comfortzone gaan werken maar zo zit ik niet in elkaar. Ik heb met deze film bewust risico’s genomen en in bepaalde kringen zal de film wel niet zo goed vallen. Maar dit is zo gebeurd, er is die mensen veel onrecht aangedaan.”

Op de persconferentie was Chief Standing Bear er namens de Osage-indianen. ,,Deze professionals hebben heel goed werk verricht. Ze hebben het aangedurfd om deze schande op te rakelen en er een prachtige film van te maken. Het zal onze bevolking helpen. Ik ben ook blij dat veel van onze mensen in de productie hebben mogen meewerken, voor en achter de camera. Er was vanaf het begin een groot vertrouwen dat deze mensen echt geïnteresseerd waren in de waarheid.”

Robert de Niro merkte op dat het misschien vreemd is dat mensen destijds tot zoiets in staat waren. ,,Ja, maar het gebeurt vandaag ook dat mensen, puur om de macht en het geld, andere mensen op grote schaal uitmoorden. Ik hoef geen namen te noemen, we weten waar we het over hebben. Ik vraag mij telkens af, wat er gaat er in de hoofden van die mannen om? En dat ze ook nog denken dat ze nog gelijk hebben ook. Onbegrijpelijk. Alleen al daarom is het goed dat er films als deze gemaakt worden, om de waarheid te vertellen.”

Martin Scorsese haakte daar op in daar zijn zorgen kenbaar te maken over de oorlog in Oekraïne. ,,Onze westerse maatschappij is zeker niet perfect. Er wordt bijvoorbeeld teveel belang aan veel geld gehecht. Maar ons grote voordeel is wel dat wij vrijheid van spreken hebben. In veel landen hebben de mensen dat niet meer, dat is verschrikkelijk en veroorzaakt door narcisten die alleen met zichzelf bezig zijn.”

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.