Home > Blog Jo Cortenraedt > Regisseur Coppola maalt niet om verloren miljoenen

Regisseur Coppola maalt niet om verloren miljoenen

De kans is groot dat de beroemde Amerikaanse filmregisseur Francis Ford Coppola weinig zal terugverdienen van de 120 miljoen dollar die hij heeft gestoken in zijn nieuwe film Megalopolis die in Cannes al groots is gepresenteerd.

Bij de première was er een lange staande ovatie voor de regisseur en producent die op 85-jarige leeftijd nog zo’n groot project heeft afgeleverd. Maar filmkenners betwijfelen sterk of het ook een kaskraker zal worden. Daarvoor wordt de film als te complex ervaren.

Het basisidee, waar Coppola decennia aan gewerkt heeft, is dat hij probeert te kijken naar de toekomstige wereld. De stad New York heeft hij als het waren gemixt met het oude Rome. Het verhaal kent romantiek, machtsstrijd, politiek, klimaat, wetenschap en nog veel andere thema’s die allemaal samenkomen in soms spectaculaire beelden, knap in elkaar gezet.

Een Amerikaans filmblad noemde de film een Caligula maar dan zonder seks. Met onder meer Adam Driver, Nathalie Emmanuel en Jon Voight heeft Coppola een sterrenteam ingehuurd, en die presteren in de rolprent naar wens. Op de persconferentie was de crew uiteraard heel enthousiast. Want Coppola geldt toch als een soort heilige in Cannes, na zijn grote successen met The Godfather  en Apocalypse Now.

Hij draaide er niet om heen. ,,Ja, ik besef dat ik financieel een groot risico neem. Maar wat geeft het, ik wilde per se dit verhaal maken. Geld is niet zo belangrijk. De grote filmstudio’s durven niks meer, die investeren alleen nog in heel commerciële projecten. Dus dan moet je het zelf doen.”

De ondergang van Rome destijds vergelijkt de regisseur met de huidige politieke situatie in de wereld. ,,Door een gebrek aan democratie gebeuren er gekke dingen. Dat dreigt het geval te worden met de Amerikaanse verkiezingen, als Trump gaat winnen. En ook op andere plekken winnen extreme politici aan populariteit. Ik maak me zorgen of de democratische systemen in het westen dat gaan overleven en dat het neo-fascisme terugkeert.”

Hij riep de filmmakers op om door het maken van goede films de gevaren te laten zien. En hij is blij dat hij na zoveel jaar weer een echt grote film voor de bioscopen heeft uitgebracht. ,,Tegenwoordig worden veel filmprojecten door streamingsdiensten gemaakt. Dat is niet meer dan home-tv. Dan zit iedereen thuis naar een film te kijken. Ik denk dat het veel mooier is om samen met andere mensen een film in een echte bioscoop te beleven. Dat is een heel andere ervaring.”

Ondanks zijn leeftijd denkt Francis Ford Coppola nog niet aan stoppen. ,,Nee, ik heb het zó druk met mijn films, mijn wijndomeinen, voedselproductie en andere activiteiten, dat ik het niet eens in de gaten zou hebben als ik plotseling door zou gaan.”

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.