Blog Jo Cortenraedt

Onbeschofte leiders zoals Trump hebben akelig veel aanhangers

tekst Jo Cortenraedt

 Dat die uitslagen in Amerika zo traag binnenkomen, kost mij een boel tijd. Want ja, je kijkt toch weer even naar CNN of het nu écht gaat gebeuren, dat Trump het Witte Huis wordt uitgeknikkerd. De analyses en alle live-schakelingen van CNN zijn nog steeds een knap staaltje van journalistiek. Niet de favoriete zender van Donald Trump. Dat zal wel, want CNN brengt de realiteit, en daar is de Republikeinse president echt niet op uit, die leeft in zijn eigen bubbel.

Uiteraard is het beschamend dat de goede man niet tegen z’n verlies kan en de nederlaag niet wenst toe te geven. In een westerse democratie is dat onbeschoft, maar blijkbaar loont onbeschoftheid, gezien het nog altijd grote aantal volgelingen. Zelfs latino’s hebben meer dan verwacht toch nog op Trump gestemd, terwijl die er de afgelopen vier jaar alles aan gedaan heeft om hun leven in de Verenigde Staten zo lastig mogelijk te maken.

Populistische leiders die het niet van intellect moeten hebben maar wel van hun sluwheid en manipulatiedrift, blijken helaas een grote aantrekkingskracht te hebben. Dat is door de eeuwen heen altijd al zo geweest, met als absoluut dieptepunt Adolf Hitler.

Terwijl wij ons vanuit Europa verbijsterd afvragen hoe zo’n gevaarlijke narcist überhaupt in het Witte Huis is gekomen, zijn vooral veel inwoners van het Amerikaanse platteland stapelgek op de man.

Trump gaat het deze keer weliswaar niet redden – al weet je het nooit met al die rechtszaken – maar heeft hij toch bijna de helft van alle Amerikaanse kiezers achter zich gekregen. Terwijl wij ons vanuit Europa verbijsterd afvragen hoe zo’n gevaarlijke narcist überhaupt in het Witte Huis is gekomen, zijn vooral veel inwoners van het Amerikaanse platteland stapelgek op de man. En hoe grover, hoe beter. Dat zegt wat over het land, althans over de helft ervan.

In Europa was het deze week ook niet pluis. De islamitische terreuraanslagen in Parijs, in Nice en in Wenen bewezen nog maar eens dat de grote dreiging van de politieke islam, die onze westerse vrijheden wil bestrijden, nog heel levendig is. Zelfs in Eupen en Kelmis, pal onder de Limburgse grens, zijn twee minderjarige jongens tijdig opgepakt. Ze waren van plan om uit sympathie voor IS politiemensen met messen aan te vallen.

Incidentele gevallen? Nou, dacht het niet. In Frankrijk blijkt uit een enquête driekwart van de moslimjongeren daar hun religie boven de Franse grondwet te stellen. Die zijn in feite dus voor een religieuze dictatuur en tegen ons westers democratisch systeem, inclusief het recht op vrije meningsuiting. En in Nederland werden twee leraren bedreigd omdat ze het thema ‘cartoons’ op verzoek van de overheid ter sprake hadden gebracht. De politici spraken schande, maar de moslima’s die hun leerkracht op social media ‘verlinkt’ hadden, werden niet geschorst en kregen ook geen bezoek van de politie. Integendeel, de school gaat met hen een ‘verzoeningsgesprek’ aan. Ongetwijfeld met een kopje thee erbij.

Overigens was er in dat kader ook nog een grappig bericht deze week. De Turkse president Erdogan, minstens zo grof als Trump, had alle moslims ter wereld opgeroepen geen Franse producten meer te kopen. Want, zijn Franse ambtgenoot Macron zou een heksenjacht op moslims hebben ontketend. Maar nou bleek dat mevrouw Erdogan net een handtas van het luxueuze Franse merk Hermès had aangeschaft. Geen instapmodel, maar een extra speciale uitvoering. Prijs: € 44.000. Handgemaakt, dat wel, en van echt leer. Geen Turkse nepper, die hoeft ze niet. De oppositie sprak schande. Een columnist die er een sarcastisch stukje over schreef, is door justitie aangeklaagd en belandt waarschijnlijk zoals zo vele van zijn collega’s in de cel. Hypocrisie is Erdogan niet vreemd, maar er mag zeker niks over naar buiten komen.

Heel veel Turken hebben op die man gestemd, dus tonen zich gevoelig voor zijn populisme, hoe slecht het ook is voor het land. In Hongarije is het niet anders. Viktor Orban heeft de lompheid zowat uitgevonden. Maar veel Hongaren lopen weg met hem. Want het is wel iemand met lef, vinden ze.

Lef heeft de familie Trump zeker. Zoon Donald jr. heeft inmiddels opgeroepen tot een ’totale oorlog’, nu zijn pa achterstaat in de uitslagen. Dat soort mensen vindt gewoon dat zij boven het volk en boven de wet verheven zijn. En dat ze recht hebben op corruptie en zelfgewin.

Het vooruitzicht dat de Deutsche Bank de miljardenlening aan Donald Trump (voor zijn resorts en vastgoed) langzamerhand terugbetaald wil zien, is geen prettig vooruitzicht. Zeker niet als je straks niet meer aan alle touwtjes kunt trekken. De bank heeft andere financiële instellingen gepolst om die leningen over te nemen, maar daar is nog niemand ingetrapt.

Over één ding maak ik me géén zorgen, Melania Trump zal haar collectie Hermès-tassen mogen behouden. Die gaat ze echt niet inleveren. Dan nog liever haar man, die moet toch al z’n koffers pakken.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws