Hoe ontkom je aan fastfood?
Een niet eens zo verrassend bericht in de media: de fastfoodzaken rukken verder op in het straatbeeld. Treurig vind ik het wel. Enerzijds heb je een groep mensen dat zich verdiept in allerlei gezonde voeding of culinaire hoogstandjes, en anderzijds is er een zeer forse groep die vanwege het gemak kiest voor zogeheten fastfood oftewel ‘snelle voeding’. Je hoeft er zelf niks aan te doen, je hoeft het maar te gaan afhalen of thuis in de magnetron stoppen, dan ben je klaar.
De trend is overgewaaid uit Amerika, zoals zo vaak. En hoewel ik de Amerikanen prijs als ondernemingsgezind en ook verdediger van onze democratische vrijheden, zijn dit invloeden die je liever niet zou zien.
Door ‘deskundigen’ en politici wordt het verschijnsel dat zoveel mensen hier in West-Europa ongezond eten, uitgelegd als een gevolg van armoede. En inderdaad, mensen met een kleinere beurs eten meer fastfood. Maar ik denk toch dat het niet zozeer het budget is, maar meer het gebrek aan nadenken over wat je in je mond stopt.
Ik ben opgegroeid in een tijd dat de meeste mensen weinig geld hadden, zeker niet om uit eten te gaan en ook niet om allerlei luxe ingrediënten te kopen. Maar toch werd in de meeste huishoudens vers gekookt. Meestal vlees, groenten en aardappelen. Weinig variatie inderdaad. De goedkoopste vleessoorten zoals gehakt en braadworst, groenten vaak nog uit eigen tuin. In ons dorp kwam er pas later een frituur, maar m’n moeder waarschuwde ons al om daar niet te vaak naartoe te gaan. Te vet, te ongezond. Wat een wijsheid, zo blijkt achteraf. En elke dag kookte zij zorgzaam onze maaltijd, niet culinair of al te gevarieerd, maar wel vers.
Ik vrees dat het massale gebruik van fastfood vooral te maken heeft met gemakzucht. Mensen hebben zogenaamd te weinig tijd om zelf te koken. Onzin, want als je wil, ben je in een kwartiertje klaar. Ze hebben wel uren tijd om op de bank naar de tv te kijken, of oneindig te appen of op internet te zitten. Anderzijds is de mens ook gevoelig voor marketing en vanuit de fastfoodwereld is er al jaren een ware tsunami van reclame om vooral jonge mensen de indruk te geven dat elke dag fastfood de normaalste zaak van de wereld is. Het is een soort van brainwashing waar maar weinigen tegen bestand zijn, zeker niet op jongere leeftijd.
Door het massale gebruik van fastfood leven niet alleen veel mensen ongezond, het zorgt ook voor een lelijk straatbeeld. Al die schreeuwerige lichtreclames en lelijke, kille inrichtingen maken het stadsaanzicht bepaald niet mooier. Net als de voeding zelf zit er ook in de uitstraling geen smaak. Eenheidsworst, in de letterlijke betekenis van het woord. Ik zie het als een soort afstomping van de maatschappij, een vervlakking, met steeds minder plaats voor nuance en fijnzinnigheid.
Mensen hebben zogenaamd te weinig tijd om zelf te koken. Onzin, want als je wil, ben je in een kwartiertje klaar
Vreemd vind ik ook dat als je aan je eigen huis of zakenpand ook maar het minste of geringste wilt veranderen, of dat je je naam van je bedrijf op bescheiden maar stijlvolle wijze wilt ‘uithangen’, dat de gemeente dan al begint te steigeren omdat het niet binnen de regels zou vallen. Maar de grote multinationals in deze sector weten het klaar te spelen om wel hun enorme logo’s hoog boven het straatbeeld en zelfs boven de bomen langs de autowegen te laten uittorenen. Dan kijkt ‘de welstand’ ineens de andere kant op. De fastfoodwereld heeft op veel plekken zelfs de ‘normale’ voedingszaken met vers voedsel compleet weggeduwd. Op veel vliegvelden kun je alleen nog maar bij fastfoodketens terecht als je honger hebt. Ze duwen het als het ware door je strot.
Terwijl het alternatief toch zo eenvoudig is. Het hoeft heus niet hoog culinair te zijn voor een bijhorende prijs. Gewoon verse groente en wat andere natuurlijke ingrediënten, neem er een kwartiertje de tijd voor, en niet alleen is je maag gevuld, het houdt je ook fit. Dan zou de keuze toch niet zo moeilijk hoeven te zijn.