Blog Jo Cortenraedt|TEFAF|TEFAF 2024

TEFAF: kunst als toevluchtsoord in bange dagen 

tekst Jo Cortenraedt

Toen ik aan het begin van deze editie TEFAF Maastricht aan een paar handelaren vroeg, wat ze verwachtten van deze kunstbeurs, nu de wereld zo onrustig is, was hun antwoord tamelijk hoopgevend. Juist in onrustige tijden zoeken mensen hun toevlucht tot kunst, omdat de alledaagse rottigheid daar ver te zoeken is. Het gaat hier enkel om schoonheid en creativiteit, al kunnen smaken natuurlijk verschillen.

En bij de echt kostbare werken komt daar nog een ander element bij. Het beleggen in topkunst in onzekere tijden is een interessante optie om niet teveel financiële risico’s te nemen. Al moet je dan wel verdomd goed op de hoogte zijn van de actuele kunstmarkt, want zeker niet alle kunst wordt alsmaar duurder. Met name in de sector antiek en oude meesters staan de prijzen juist onder druk.

Hoe dan ook, als je dezer dagen door de hallen van MECC Maastricht loopt op de belangrijkste kunstbeurs ter wereld, dan vergeet je voor even dat er zoveel ellende en conflicten zijn op deze aardbol. Dan denk je dat we leven in een paradijs van een ongelooflijke schoonheid.

Ook degenen die niet het budget hebben om daar kunstwerken aan te schaffen, kunnen genieten van de ongelooflijke schoonheid

Dat vind ik meteen het mooie aan TEFAF. Ook degenen die niet het budget hebben om daar kunstwerken aan te schaffen, kunnen datzelfde gevoel ervaren, gewoon door een entreekaartje te kopen, dat veel minder kostbaar is dan dat van bij concerten, festivals en internationale voetbalwedstrijden.

Natuurlijk, als je wilt kun je het geld laten rollen door kunst te gaan kopen. Maar dat hoéft niet. Trouwens, voor een paar duizend euro heb je er ook al iets moois, meestal dan wel iets kleins. In de publiciteit komen vooral de grote bekende werken die zoveel miljoen waard zijn. Maar dat zijn dan toch de uitschieters.

Je kunt als je wil natuurlijk ook los gaan bij de ‘foodcorners’. De oesters en halve kreeften krijg je er niet aan ‘actieprijzen’, integendeel. En ook de wijnselectie heb ik elders al eens voordeliger gezien. Maar ja, dat ben je niet verplicht, je kunt er ook gewoon enige uren rondlopen en je volzuigen met de mooiste kunstwerken die de mensheid in de afgelopen duizenden jaren gemaakt heeft. Dan ga je heel voldaan en ietwat zweverig naar buiten en denk je, goh, de mens is toch ook nog tot hele mooie dingen in staat, niet alleen maar tot confrontatie.

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws