Home > Blog Jo Cortenraedt > De goede voornemens!

De goede voornemens!

Na u allen een mooi en gezond 2020 te hebben gewenst, kan ik meteen beginnen met m’n goede voornemens. Nou ja, eigenlijk heb ik die niet. Althans toch zeker niet op een lijstje samengesteld. Dus ik ben op 1 januari niet begonnen met meer van dit en minder van dat.

Die Nieuwjaarsdag is wat warrig eigenlijk. Je weet niet echt goed welke dag in de week het werkelijk is. In mijn jeugdige uitgaanstijd werd ik pas in de loop van de middag wakker, nu is dat een stuk eerder en pik ik traditiegetrouw de Wiener Philharmoniker mee. Dat hoort erbij, vind ik ook mooi al is het natuurlijk qua repertoire enigszins voorspelbaar, maar dat is met alle tradities zo. Het schansspringen red ik niet meer, want dan begint al de zoete inloop van vrienden en familie om een gelukkig Nieuwjaar te wensen. En lezen we tussendoor de berichten hoeveel doden en gewonden er nu weer gevallen zijn op deze ‘feestelijke’ dag. Dat lijkt een nieuwe traditie te zijn geworden, om het jaar te beginnen met stad en land af te breken.

Pas als de kruitdampen zijn opgetrokken, begint eigenlijk pas het nieuwe jaar, zeg maar op 2 januari. Met dan de nodige recepties, waarvan ik er enkele bezoek om mensen te treffen en te spreken. Toch prettiger dan via social media. Zo sprak ik Herman Reynders nog, de gouverneur van Belgisch Limburg, die in Maastricht zijn collega Theo Bovens Nieuwjaar kwam wensen. Herman stopt er over een maand mee. Hij wil na zoveel jaar ambtsdrager (burgemeester en gouverneur) nog wat anders gaan doen, met wat minder publieke verplichtingen. Kan ik me iets bij voorstellen.

Weliswaar heb ik rond de kerstdagen het gaspedaal qua werk tamelijk losgelaten, om heel even het hoofd fris te maken, maar ik merk dat de adrenaline op dat vlak alweer begint op te komen. We zijn al flink bezig met de voorbereiding van onze vele activiteiten rondom de kunstbeurs TEFAF. Die is pas in maart, maar bij Chapeau is dat nu al het centrale thema.

En jawel,  ik heb me voorgenomen om alles nog wat beter te plannen en te organiseren. Want als je enthousiast bezig bent met boeiende zaken, dan komt het aan op een strakke planning. En ik weet van meer mensen in creatieve vakken dat dit een gevoelige plek kan zijn, waar genoeg aandacht aan moet worden geschonken.

In mijn beroep krijg je natuurlijk ook nogal te maken met kritiek en dat is goed, want dat daagt je uit om je producties nog verder te verbeteren, of het nu is in ons magazine of op al die andere kanalen waar we actief zijn. Wat dat betreft heb ik samen met mijn team al heel wat ideeën bedacht en we gaan die nu ook uitvoeren. De kunst is uiteraard om kritiek die voortkomt uit jaloezie, kinnesinne of andere negatieve bronnen, langs je af te laten glijden. Dat lukt aardig, vooral als ik lekker ga hardlopen of wandelen in de winterse natuur, of als ik in mijn bloemen- en kruidentuin het gevecht aan ga met het hardnekkige onkruid. Na zo’n dagje extra zuurstof kan ik alles weer aan. De combinatie  van ‘full power’ en ‘balans in het leven’, dat wordt hét goede voornemen voor mij in 2020.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.