Blog Jo Cortenraedt

Geschreeuw ongewenst tijdens Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

tekst Jo Cortenraedt

De bedoeling is dat we in Nederland een aantal feestelijke en bijzondere dagen mogen beleven. Vandaag Koningsdag, vanwege de verjaardag van de koning. En volgende weekeinde 4 en 5 mei dan de bijeenkomsten die in het teken staan van het herdenken van de doden tijdens de Tweede Wereldoorlog, en vervolgens de feesten rond de bevrijding destijds.

Het zijn allemaal tradities die al decennia lang bestaan en waar iedereen rekening mee houdt, al neemt lang niet iedereen er aan deel.

De kans is echter groot dat het dit jaar helemaal niet zo traditioneel, laat staan feestelijk zal verlopen. Te beginnen nu op Koningsdag. Zelfs de republikeinen in het land vieren dat feest altijd mee, gewoon omdat het iets speciaals is. Zeker boven de grote rivieren. Zelfs het doorgaans iets minder koningsgezinde Maastricht liep massaal uit op 27 april 2022, toen de koninklijke familie de Limburgse hoofdstad bezocht. Het was Limburgse gastvrijheid ten top, met André Rieu en Rowwen Hèze als kersen op de taart. Geen wanklank, alleen een paar republikeinen die stilzwijgend achter een spandoek langs de route stonden, om te tonen dat zij liever een ander staatsbestel zouden zien. Zij gingen niet over  tot ordinaire verstoring van de feestelijkheden.

Dan heb je dus geen enkel respect voor het land waar je woont.

Dit jaar lijkt het toch anders te gaan worden. In Amsterdam is van oudsher het grootste feest op deze dag, veel jongeren uit Limburg gaan er speciaal naar toe. Waarom uitgerekend op deze dag demonstraties zijn aangekondigd door Extinction Rebellion en de pro-Palestina-beweging, laat zich niet moeilijk raden. Optimale media-aandacht, dat is hun doel. Maar ze verpesten daarmee wel de feestelijke sfeer die bij een dergelijke traditie hoort. Bovendien leidt het zeker niet tot meer sympathie voor het doel waarvoor ze zeggen te willen opkomen. Veel mensen haken juist af als demonstraties een agressief of blokkerend karakter krijgen.

Nog veel erger dreigt het op 4 mei te worden, als de officiële dodenherdenking wordt gehouden. Daarbij geldt maar één principe, respect voor alle Nederlandse en Joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Maar nee hoor,  een aantal lieden heeft opgeroepen om juist die stilte, die dan van iedereen verlangd wordt, te doorbreken met luid kabaal en ongetwijfeld antisemitische leuzen. Want, er moet volgens hen aandacht worden gevraagd voor de oorlog in Gaza. Dan heb je dus geen enkel respect voor het land waar je woont.

Waarom dan wel aandacht voor Gaza, maar niet voor de oorlogen in pakweg Jemen, Soedan, Oekraïne en helaas zoveel andere regio’s? En daar kun je het hele jaar mee bezig zijn, maar enkel niet die paar minuten van stilte tijdens de officiële herdenking.

In het algemeen moet ik al niets van geschreeuw hebben, van welke kant dan ook. Maar zeker niet op dergelijke momenten. Als je dat niet begrijpt, dan moet je je afvragen wat je hier eigenlijk doet. En of je wel wilt deel uit maken van een samenleving die wel degelijk in de loop der eeuwen met bloed zweet en tranen door onze voorouders is opgebouwd op basis van vrijheid en wederzijds respect. Daar moet je begrippen als inclusie niet voor misbruiken, dat heeft er niets mee te maken.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws