Blog Jo Cortenraedt

Weten we nog hoe écht brood smaakt ?

tekst Jo Cortenraedt

Het is een ontwikkeling die al langer gaande is. Enerzijds is er veel interesse in koken, in mooie producten, in smaak. En anderzijds is er juist een smaakvervlakking. Het lijken qua voorkeur wel twee soorten aardbewoners, al overdrijf ik nu een beetje.

Maar toch, als we bijvoorbeeld kijken naar de broodconsumptie, dan zie je echt wel een soort van tweesplitsing. Er is een serieuze groep die alle moeite doet om aan heerlijk ambachtelijk brood te komen. Er zijn er zelfs heel wat die zelf aan de slag gaan om thuis goed brood te bakken.

Maar er zijn ook massa’s mensen die – naar ik vermoed – geen idee meer hebben hoe brood eigenlijk smaakt. Net zoals bij tomaten, wortelen en zoveel andere producten. Ik maak voor het gemak onderscheid tussen enerzijds het supermarktbrood en anderzijds het ambachtelijk brood.

Normaal gezien doe ik alle moeite om aan goed brood te komen. En jawel, ze zijn er nog, die ambachtelijke bakkers, maar het aantal is beperkt helaas. Van dat echt verse, stevige brood vol met heerlijke smaken, ik kan er van genieten. Een stukje kaas en boter, meer moet dat niet zijn.

Het halffabricaat  zag er gekunsteld uit, het brokkelde uit elkaar. En vooral, het smaakte nergens naar.

Dezer dagen had ik vanwege de TEFAF-kunstbeurs helaas geen tijd om goed brood in te kopen. Een noodstop bij een op zich goede groothandel was de enige optie qua tijdsbestek. Ik wist dat ze er geen vers-broodafdeling hadden, voor één keer probeerde ik zo’n plastic verpakt ‘halffabricaat’. Ik dacht kom, misschien valt het wel mee. Niet dus. Bij het uitpakken thuis voelde het al heel plakkerig aan. Alsof het een chemisch samenraapsel betrof en bij het lezen van het etiket werd dat alleen maar bevestigd.

Er zit van alles in zo’n fabrieksproduct, maar met smaak heeft dat allemaal niet veel te maken. En inderdaad, toen ik het na de voorgeschreven tien minuten uit de oven haalde, leverde dit product bepaald geen plezier. Het zag er gekunsteld uit, het brokkelde uit elkaar. En vooral, het smaakte nergens naar.

Maar, hoe kan het dan dat zoveel mensen kennelijk wel zoiets kopen? Of anders wel het doorgaans even smakeloos brood uit de supermarkt? Ik vermoed dat veel mensen geen idee meer hebben hoe lekker brood kan zijn, als het ambachtelijk gemaakt wordt.

Voor veel ‘broodfabrieken’ is het makkelijker om met allerlei ‘versnellers’ te zorgen dat het brood veel vlugger gebakken wordt. Dat bespaart tijd en vooral personeel. Ik begrijp het. Alleen, het is geen echt brood meer.

Het is niet voor niks dat goede restaurants een belangrijke rol geven aan brood. Dan weet je dat ze vanaf de start van een menu meteen met smaak bezig zijn. Op heel wat goede plekken krijg je ofwel brood dat ze zelf gebakken hebben, ofwel brood dat ze bij de vakman hebben laten bakken naar eigen wens. Met wat olijfolie is zo’n stukje knapperig brood dan alvast een genot.

Ik heb m’n lesje geleerd met dat opwarmspul. Trouw meld ik me weer bij een van m’n bakkers, die vol liefde en kunde nog de mooiste broden bakken in heel veel varianten. Werkelijk een feest. En oh ja, de prijs. Dat van de supermarkt zal wel goedkoper zijn, ik neem het aan. Maar mijn ervaring leert me dat je van écht brood maar de helft hoeft te eten, om je maag tevreden te houden. Dus wat let u nog? Op naar de échte bakker.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws