Blog Jo Cortenraedt

Mannelijke zaadcellen van minder kwaliteit, wat nu?

tekst Jo Cortenraedt

Tussen alle verontrustende berichten in de media door, viel me deze week onder meer het artikel op dat de kwaliteit van de mannelijke zaadcellen in Europa behoorlijk achteruit gaat. Dat is geen vrolijk nieuws, want het sperma vormt samen met de vrouwelijke eicel dé marriage voor het menselijk leven. Dus dat is de basis van álles, er staat nogal wat op het spel.

Volgens wetenschappers zouden we de oorzaak onder meer moeten zoeken in te veel plastic in ons bloed, onder meer vanwege al die overdreven verpakte producten in de supermarkt en de industrieel voorbereide complete maaltijden. Ander oorzaken: het veelvuldig gebruik van cosmetische producten en van parfum.

Dan ga je voor de zekerheid toch even je eigen situatie na. Parfum gebruik ik zelden (ter geruststelling, ik douche wel elke dag), cosmetische producten ook niet, of het moet tandpasta en shampoo zijn. En ik ben al decennia erop ingesteld om zo min mogelijk kant-en-klaar voedsel te kopen. Ik probeer ook zoveel als kan de plastic verpakkingen te mijden, maar dat is nog een hele uitdaging, want vaak krijg je het product gewoon niet op een natuurlijke manier. In mijn eigen groentetuin komt er geen plastic aan te pas. Ik ga voor puur natuur!

Plastic, cosmetica en parfum als boosdoeners

Maar, het is ook zo dat niet alle 9 miljard bewoners van deze aardbol eigen groenten kan gaan telen. Dat is maar een fractie. Dus er moet toch van alles verzonnen worden om al die mensen te kunnen voeden. En tegelijk ook nog een beetje rekening te houden met duurzaamheid.

Van de week proefde ik een paar gerechtjes waar allerlei stoffen van DSM in zaten, de grootste vitamineproducent ter wereld. Die werden onder de noemer ‘vega’ gebracht, en dat is een term waar je tegenwoordig aardig wat mensen mee aanspreekt.

Zo proefde ik een vega-burger met in feite nepvlees. En een soort van tonijnsalade, die er qua smaak redelijk bij de buurt kwam, zonder dat er ook maar iets van vis in zat.

Het lijken twee werelden. De ene heet innovatie en probeert het grote vraagstuk van voedseltekort op te lossen. De andere is die van sterrenchefs en hun volgelingen, die het liefst kruiden en planten in het bos gaan plukken. Ik ben zelf een fan van de tweede stroming, maar besef wel heel goed dat je het daar alleen niet mee redt.

Dus ik sta wel open voor vernieuwing, maar ik blijf die plastic verpakking, de cosmetische smeersels en het parfum zoveel mogelijk vermijden. Want kwaliteit is een hoog goed, zeker als het gaat om de oorsprong van het menselijk leven.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws