Home > Blog Jo Cortenraedt > Rechtszaak met verliezers

Rechtszaak met verliezers

De dagen voor de kerst zijn voor veel mensen heel gezellig, gelukkig maar. Toch zie ik om mij heen vooral mensen die voor die feestdagen het gaspedaal extra hard indrukken, figuurlijk dan. Want er moet nog zoveel gebeuren, voordat de meesten twee weken rust nemen.

Ook bij Chapeau is het dezer dagen extra druk. Met alle voorbereidingen voor de volgende producties. En dan komen daar nog de nieuwsverhalen bij, die zich in ons segment voordoen. Deze week spande helaas een vervelende kwestie de kroon, namelijk die hele affaire rondom restaurant Beluga. Ik wist wel al veel eerder dat er een boel gedonder en discussie was, maar het had mogelijk nog met een sisser kunnen aflopen. We zijn er als Chapeau niet voor om vuurtjes op te stoken, zelfs niet in de keukens van de restaurants.

Maar toen eenmaal duidelijk werd dat het tot een openbare rechtszaak zou komen, konden we niet meer aan de zijlijn blijven staan en moesten we onze journalistieke plicht nemen om het nieuws de wereld in te brengen. Met nadrukkelijk de noodzakelijke neutrale positie, waarbij beide partijen aan het woord moesten komen voor de camera van L1. En zo is het gebeurd.

Een kwestie die in veel horecazaken – zowel bij personeel als bij de gasten – hét gespreksthema was. Met de meest uiteenlopende meningen en standpunten. Het zorgde bij Chapeau voor een meewarig gevoel. We moeten dit professioneel volgen, ook de komende week als de rechter zich erover moet gaan buigen. Tegelijkertijd vinden we het triest dat het gebeurt. Het gaat om twee hardwerkende en creatieve koks. In ieder geval kun je zeggen dat de overdracht van de ene naar de andere eigenaar niet vlekkeloos is verlopen en dat er ondanks de aanwezigheid van de nodige adviseurs een aantal zaken toch niet helder op papier is gezet, of niet goed over nagedacht is. Niet elke adviseur denkt goed na, zo blijkt maar weer.

Het lijkt erop dat hier uiteindelijk geen winnaars uit de strijd zullen komen, alleen maar verliezers. Want wie ook gelijk krijgt, het gaat om serieus geld. Dat kan voor Beluga en / of Brut 172 de nodige consequenties krijgen. Een compromis ligt niet zo voor de hand, maar wie weet. In ieder geval is het niet goed voor de Limburgse gastronomie. We zitten net in een hoopvolle fase dat er na een aantal jaren van stilstand of achteruitgang, weer vooruitgang mogelijk is in de nieuwe Michelin-gids, die op 13 januari gepresenteerd is. Niets is nog zeker, maar er hebben zich in dit jaar toch een aantal zaken goed in de kijker gespeeld. Dan kunnen we een dergelijke affaire niet erbij hebben. We hopen in ieder geval dat zowel Beluga als ook Brut 172 op een of andere manier door kunnen. We hebben er er niks aan als een van beide zaken hierdoor de mist in gaat.

En voor andere (horeca-)ondernemers maar ook huizenkopers is het nog eens een wijze les: Loop alles goed van tevoren na – waar nodig met mensen die er écht verstand van hebben en niet alleen zeggen dat ze ‘expert’ zijn – en leg afspraken goed vast. Dat voorkomt een hoop gedonder.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.