Home > Society > Luikse opera bloeit als nooit tevoren

Luikse opera bloeit als nooit tevoren

Auteur: Jo Cortenraedt

De Opéra Royal de Wallonie – Liège maakt een sterke periode door, zo bleek bij de presentatie van het nieuwe seizoen 2019-2020. In 2018 kwamen maar liefst 103.420 bezoekers naar het prachtig gerenoveerde operahuis in het centrum van Luik, zo vertelde algemeen directeur Stefano Mazzonis di Pralafera. De bezettingsgraad bij de opera’s en concerten was nog overtuigender: 99 %. „Er zijn niet veel operahuizen in Europa die dat kunnen vertellen”, vertelde hij tegen Chapeau na afloop. „Volgens internationale vakbladen behoort het operahuis in Luik inmiddels tot de top-15 van Europa. Dat betekent dat alle grote vedetten graag hier komen optreden. Zodoende kunnen wij meedraaien in de top.”

Om deze video te kunnen bekijken moet je de statistics, marketing cookies accepteren.

Dat leidt er volgens Mazzonis weer toe dat het publiek internationaler wordt. „Inmiddels komt 17 % van het publiek uit het buitenland, waarvan 6 % uit Nederland, wij vermoeden vooral uit Limburg. Dat is een procent meer dan het jaar ervoor. Interessant is dat bijvoorbeeld 3 % uit Frankrijk komt. Gemiddeld dus zo’n 30 mensen per avond in een zaal van 1.000 stoelen. Opmerkelijk, als je vanuit pakweg Reims of Lille hier naar toe moet komen, ben je toch al gauw zo’n 3 uur onderweg. Blijkbaar hebben wij dan iets bijzonders te bieden.”

     

 

Voor het seizoen 2019-2020 staan negen grote opera’s op het programma in Luik waaronder Madame Butterfly, de Parelvissers en Nabucco.

In het daaropvolgende seizoen 2020-2021 viert de Opéra Royal de Wallonie de 200e verjaardag. „Dan gaat we helemáál uitpakken”, aldus directeur Mazzonis.

Foto en filmbijschrift: na de persconferentie in de prachtige foyer volgde er een lunch op het podium van de operazaal.

______________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu