Home > Blog Jo Cortenraedt > Van rechtszaak naar winterse concerttempel

Van rechtszaak naar winterse concerttempel

Het waren nog pittige dagen in de laatste volle werkweek van 2019. Met uiteraard deadlines, productievoorbereidingen, interviews en besprekingen. Dat hoort er allemaal bij. Maar deze keer was er ook nog een rechtszaak waar ik beroepshalve naar toe moest en wel het kort geding rondom restaurant Beluga Loves You.

Informeel had ik in het voortraject nog m’n voorzichtige mening geventileerd dat een rechtsgang mij niet verstandig leek vanwege het gevaar op serieuze imagoschade en bijbehorend negatief effect op de bezetting. Het mocht niet baten. En dus moest ik met de microfoon en pen in de hand aan de slag om het standpunt van beide partijen objectief weer te geven.

In de rechtszaal bleek ook de rechter het niet handig te vinden dat het zakelijk meningsverschil tussen de oude en nieuwe eigenaar, juridisch moest worden beslecht. Er werden vele vermoedens en meningen over en weer geuit, maar dat is nog iets anders dan harde juridische bewijzen.

Bovendien kreeg je bij het horen van alle feiten en interpretaties toch sterk de indruk dat de verkooptransactie niet zo zakelijk was verlopen dan je zou verwachten. De er destijds bijgehaalde adviseurs hadden niet allemaal even goed opgelet, zou je zo zeggen.

Hoe dan ook, de rechter was voortvarend en wijs en bracht de hoofdrolspelers bij dat ze hun geld veel beter met prachtige gerechten, dan met procedures kunnen verdienen. Anders zouden ze alle twee de boot in gaan. Ik vermoed dat die heldere boodschap is overgekomen en dat ze voor kerstmis alsnog onderling tot een oplossing komen. Het alternatief is dat minstens een, maar mogelijk alle twee dan in de Maas terechtkomen, dat lijkt me geen aangenaam vooruitzicht in de winter.

En winter is het dezer dagen ook in het MECC, waar André Rieu letterlijk de sneeuw ( althans iets wat er op lijkt), laat neerdalen op het publiek. De eerste kerstconcerten van hem in Maastricht zijn meteen een succes. Rieu is al veel gewend, maar zelfs voor hem was dit toch even spannend, of het wel zou aanslaan en hoe de bezetting zo’n eerste jaar zou zijn in de zaal. En ook hoe het indrukwekkende decor in de praktijk zou uitpakken, ook qua akoestiek. Welnu, alle drie de concerten zijn uitverkocht. En terwijl ik had verwacht dat zo’n eerste jaar vooral mensen uit de regio en de rest van Nederland en België zouden komen, zag ik toch al behoorlijk wat fans uit Engeland, Spanje, Duitsland en zelfs Zuid-Amerika.

Dus ga er maar vanuit dat er volgend jaar meer dan drie kerstconcerten komen. De fans ontdekken Maastricht dus ook in de winter. In totaal zul je het volgend jaar al gauw hebben over zo’n 200.000 bezoekers, die voor een flink deel hier overnachten en behoorlijk wat geld uitgeven. Fans die komen met een positieve gedachte om te komen genieten. De economische impuls van André Rieu voor Maastricht en heel Limburg is daarmee gigantisch. Toch goed om nog even te beseffen, want ook dat is niet vanzelfsprekend.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu