JIM

Auteur: Jo Cortenraedt

De paardenbranche levert een groeiende bijdrage aan de Limburgse economie. Jumping Indoor Maastricht is daar een podium voor. Toch is het bedrijfsleven nog niet voldoende betrokken bij dit evenement in het MECC, vindt het deels vernieuwde bestuur. Tijd voor nieuwe impulsen.

Voorzitter Giel Dijk is niet bang dat de drie nieuwe bestuursleden al te ambitieus aan hun rol beginnen, om JIM voort te stuwen in de vaart der volkeren. „Het was juist de bedoeling om vooral mensen met grote ervaring in het bedrijfsleven erbij te halen. De oud-bestuursleden hebben in het belang van JIM daar graag plaats voor ingeruimd. Want dat past juist bij ons doel om het bedrijfsleven meer te betrekken bij dit evenement.” Het was nog even trekken om de drie nieuwe bestuursleden zover te krijgen. Ward Vleugels is weliswaar niet meer de druk bezette CEO van parkeergigant Q-Park, maar hij heeft nog altijd zijn handen vol bij ontwikkelaar 3W Real Estate en een aantal andere bedrijven, plus zijn honorair-consulschap voor Duitsland in Nederland. Pierre Gubbels heeft dan wel niet meer de dagelijkse leiding van het voorstaande bedrijf Medireva (tal van producten en middelen voor de zorgsector), maar als eigenaar is hij er nog dagelijks bij betrokken. En Hennie Bastiaans mag dan weliswaar binnenkort na veertig jaar afscheid nemen bij de ING, waar hij vooral in Zuid-Nederland de private banking onder zijn hoede heeft gehad, zijn bezigheden bij MVV en nu bij JIM zorgen ervoor dat hij toch nog regelmatig aan de bak moet.

DOORSTART
Maar alle drie de heren hebben er zin in, omdat ze de kansen zien om van Jumping Indoor Maastricht weer dát topevenement te maken, dat het jarenlang is geweest. „Nadat het enkele jaren eruit heeft gelegen, hebben we de laatste vijf jaar, vooral ook met steun van de gemeente Maastricht en de provincie Limburg, weer een doorstart kunnen maken,” vertelt Giel Dijk. „We waren erg blij dat de tandem Frank Kemperman en Marcel Hunze de kar wilde trekken, want dat zijn pure professionals. Kemperman leidt het grootste paarden-toernooi ter wereld, het CHIO in Aken, en samen met Hunze doet hij ook het bekendste toernooi van Nederland in Den Bosch. Maar beide mannen hebben niet de tijd om ook nog een hoop energie te steken in het benaderen van het Limburgse bedrijfsleven. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar zakenmensen die het klappen van de zweep kennen.”Uiteindelijk zette Frank Kemperman zijn vrouw als joker in om Ward Vleugels over de streep te trekken. „Ze nodigden me uit voor een ontbijt bij hen thuis en dat was zó uitgebreid en feestelijk, dat ik geen nee meer durfde te zeggen,” vertelt Vleugels lachend. Om er vervolgens serieus aan toe te voegen. „Maar dan heb ik ook gezegd dat we onze ambities moeten verhogen en dat we in het bestuur nog enkele verse krachten nodig hebben, die weten hoe de zakenwereld functioneert en die een groot netwerk hebben. Want alleen bereik je ook niks.”

KINDEREN
Die vonk is ook overgeslagen bij Pierre Gubbels, die als hobby nog een eigen wijngaard bestiert in Noorbeek. „Als ik meedoe, dan wil ik ook gas geven en alle registers opentrekken. Dan moet je geen genoegen nemen met een doorsnee evenement, dan wil je ook de top bereiken.”En voor Hennie Bastiaans telt ook mee dat niet alleen het bedrijfsleven erbij komt, maar dat ook de nieuwe generatie actief benaderd wordt. „Met bussen gaan we schoolkinderen ophalen en we nodigen complete maneges en rijopleidingen uit. Op die manier krijg je dat hele families weer bij JIM betrokken worden en dat er meer leven in de brouwerij komt.”

EXTRA INVESTERINGEN
De drie nieuwe bestuursleden hebben bij de vorige editie van JIM proef kunnen draaien bij ‘de vrienden van JIM’, om zo voeling te krijgen met het evenement. „Daar hebben we tegen elkaar gezegd: als we het doen, dan moeten we op alle gebieden de lat hoger gaan leggen. Qua programma, aankleding, ambiance, gastronomie, entertainment, alles. Dat kost extra geld, maar de kost gaat voor de baat uit. De provincie Limburg en de gemeente Maastricht doen geweldig mee. Met de organisatie van een echte businessnight op de vrijdag, een samenwerking van organisatie JIM met Crossing Borders en Maison van den Boer, zal nu ook het Limburgse bedrijfsleven veel nadrukkelijker dan voorheen z’n opwachting maken. JIM: daar moet je bij zijn. Dat gevoel.”Met de toekenning van het WK voor menwedstrijden en het verhogen van het prijzengeld is JIM inmiddels geklommen naar een viersterrenevenement. „We willen uiteindelijk naar vijf sterren,” zegt Pierre Gubbels. „Dan heb je het over heel ander prijzengeld, of een heel ander budget. Maar je moet ambitie tonen, anders kom je niet verder.”Ook het bedrijfsleven in Belgisch-Limburg wordt benaderd. „Daar liggen kansen nu het toernooi van Lummen gestopt is,” weet Vleugels. Omdat het bestuur denkt dat de gezellige sfeer van voorheen weer terug gaat komen, worden ook vollere tribunes verwacht. „Het gaat niet alleen om het bedrijfsleven,” zegt Hennie Bastiaans. „We willen iedereen erbij betrekken, van jong tot oud, van hoog tot laag.” 

Fotografie: Harry Heuts

____________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.