Home > Blog Jo Cortenraedt > Limburg loskoppelen

Limburg loskoppelen

Volgens NRC-lezer Henk Fiolet uit Leidschendam zou het een goed idee zijn om Limburg los te koppelen van Nederland en onder te brengen bij een zuid- of oost-Europese staat, ‘waar deze manier van politiek bedrijven ook dagelijkse praktijk is’.

De goede man doelt op de kwestie rondom de ruim betaalde opdrachten die vanuit het Provinciehuis de afgelopen paar jaar verstrekt zijn aan een aantal oud-bestuurders. Dat was wellicht niet zo handig, daar zit wat in. Althans, de hoogte van de bedragen was dermate, dat daar toch wel héél veel en goed werk voor verricht kan worden, en zo op het eerste oog was het niet helemaal duidelijk of dat inderdaad geleverd is. Dat hopen we dan maar, maar inmiddels gaat de Provincie dat volgens de wet van voortschrijdend inzicht voortaan toch wat anders doen, zodat de geur van vriendjespolitiek vermeden kan worden. Lijkt me verstandig.

Een andere brievenschrijver in dezelfde krant, ene Armand Leenaers uit Heerlen, meldde dan weer dat de twee pagina’s over het verschijnsel in de NRC wat overdreven waren. Het ging immers om slechts 2 miljoen euro, een fooi in vergelijking met alle missers en schandalen bij het UWV, de NS met de HSL, de reorganisaties bij politie en belastingdienst, en andere zaken. Dan heb je het over honderden miljoenen die verdampt zijn. In die zin heeft Limburg de pech dat onderzoeksjournalist Joep Dohmen vaak zijn tanden bijt zet Limburgse zaken die niet zouden deugen, omdat hij hier het meest vertrouwd is met de netwerken en wellicht veel minder met hoe dat elders in het land eraan toe gaat. Zodoende wordt het imago van een provincie van ritselaars bevestigd, terwijl ik ervan overtuigd ben dat het elders in het land zeker niet beter is. Alleen spelen ze het spel daar minder openlijk, sluwer wellicht.

Hoe dan ook, wat mij vooral bij bleef, dat was dat ‘loskoppelen’. Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee. Voor de Randstad en zeker ook de regering in Den Haag, hangen wij er hier in het zuiden toch maar wat bij. Kijk bijvoorbeeld naar de cultuurgelden, die blijven ondanks alle aantoonbare scheefgroei toch grotendeels naar Noord- en Zuid-Holland stromen. Voor de culturele instellingen in Limburg en andere buitengebieden blijven slechts wat kruimels over, de huidige regering wil daar niets aan veranderen. En de mensen van de Rotterdamse Ahoy riepen deze week in de media dat hun stad ‘dus’ het Eurovisie Songfestival ging binnenhalen. In het rijtje concurrenten noemden ze Maastricht niet eens. Vergeten zeker, te ver weg.

Daarom, laten we een oplossing kiezen die zowel voor Limburg als voor de rest van Nederland bevrijdend werkt. Limburg los van de rest van het land en dan fuseren met Belgisch Limburg, want dat hangt er vanuit Brussel ook maar wat bij. Dan maken we er een ‘groothertogdom Limburg’ van met de hoofdstad Maastricht. Dan krijg je zoiets als Luxemburg en dat gaat prima daar. Per inwoner een van de rijkste landen van Europa, met een relatief beperkte criminaliteit.

De belastingen die we betalen, kunnen we dan in de eigen staat investeren. Nou, moet je eens kijken hoe de cultuur en andere sectoren er dan op vooruit gaan. De rest van Nederland komt er dan waarschijnlijk wel op een gegeven moment achter dat ze André Rieu, Tom Dumoulin en Max Verstappen dan ook kwijt zijn. Jammer dan. De Nederlanders blijven dan wel welkom in ons nieuwe vaderland, als toeristen, zakenpartners en zo verder. Dan praten we op basis van gelijkwaardigheid.

Ik verheug me op de datum van oprichting en het ontwerp van de nieuwe vlag. En het staatshoofd? Ik hoor al iemand ‘Hertog Jan’ roepen, maar dat ruikt te veel naar bier. Alsof het een geintje zou zijn.

 

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu