Culinair|Kunst en Cultuur|Living|Mode en Beauty|Society|Travel

De Brussels Art Fair lonkt met topstukken

Voor 55.000 Europese kunstliefhebbers is de Brussels Art Fair (Brafa) jaarlijks een vaste prik op de beurzenkalender. De monumentale hallen van Tour & Taxis vormen het decor voor kunst, antiek en juwelen, van de oudheid tot de 21ste eeuw, bijeengebracht door 137 gepassioneerde handelaren. De internationale beurs gaat al zestig (!) edities mee en staat bekend om haar vriendelijke formaat, smaakvolle aankleding en gemoedelijke sfeer. De stands zijn vaak ware stijlkamers met iconen uit de meubelkunst, culturele schatten en oogstrelende schilderijen. 

Rijke historie

Galerie Lamy uit Brussel pakt uit met een verguld zilveren fruitschaal die Napoleons goudsmid in 1819-’22 maakte voor Groothertog Michael Pavlovitch, de broer van Tsaar Alexander I. Het Kremlin, Rijksmuseum en Metropolitan Museum bezitten andere delen van het servies. Een fraaie Régence commode van François Lieutaud is te zien bij de Parijse Galerie François Léage. Het kasteel van Versailles heeft een vergelijkbaar meubel in de collectie. Bij Galerie Dario Ghio uit Monte-Carlo schittert een zilveren jachthoorn, door de Nederlandse koning Willem II in 1849 besteld bij de Utrechtse zilversmid Van Kempen als prijs voor een jachtpartij in de bossen van Paleis het Loo. 

Culturele schatten

De kunstbeurs onderscheidt zich door de vele tribale en archeologische schatten, oude en nieuwe tapijten en het werk van beroemde striptekenaars. De Brusselse expert Serge Schoffel exposeert een houten plankje uit 400-1000 na Chr. Het werd door de Tiwanaku-indianen gebruikt bij hun snuifrituelen met hallucinerende middelen. Hergé baseerde zijn beroemde Kuifje en de Zonnetempel op deze oude beschaving. Deletaille Gallery uit Brussel onthult een schitterende terracotta Mayavorst uit Alta Verapaz in het hoogland van Guatemala van 300-500 na Chr. En N. Vrouyr uit Antwerpsen komt met moderne tapijtkunst van de Spaanse Javier Fernandez (1942). 

Moderne toppers

De liefde overwint alles, zeker ook in de kunst. Bruid en bruidegom, 1979, van Marc Chagall (1887 – 1985) is het topstuk van Boulakia uit Parijs. De komst van de galeries Meessen De Clercq, La Patinoire Royale en Albert Baronian getuigt van de groeiende invloed van hedendaagse kunst in Brussel. Baronian presenteert ‘Crime’, een grote fotomontage uit 2011 van het beroemde, in maatpak gehulde Britse duo Gilbert & George. De Amsterdamse galerie Frans Jacobs Fine Art verrast met nieuw werk van Minjung Kim (1962). In haar ateliers in Italië en Monaco werkt de Koreaanse kunstenares altijd zittend op de grond. Red Mountain uit 2003 toont een gelaagd landschap in rode inkt op rijstpapier. 

Dialoog van stijlen

De zeer uitgesproken smaak voor eclecticisme, het in elkaar overlopen van de verschillende kunststromingen en stijlen, is kenmerkend voor Brafa. Axel Vervoordt uit Wijnegem is een wereldberoemde pionier op dit gebied. Hij brengt een dialoog tussen archeologische stukken en wat meer actuele kunst waaronder het spijkerreliëf White Field (1999) van Günther Uecker. Frank Landau presenteert een loungestoel van Pierre Jeanneret, in 1955 ontworpen voor de net gestichte Indiase stad Chandigarh. Met de galeries Dierking en Thomas Salis vormt Landau een trio op de beurs. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar hun conceptuele stand, waarin meubels en creaties uit de 20e eeuw zullen worden gecombineerd met Afrikaanse en Aziatische objecten.

Flowerpower

Douwes Fine Art uit Amsterdam biedt maar liefst vijf eeuwen aan kunst, met als topstuk een ragfijn bloemstilleven met insecten uit 1625 van Ambrosius Bosschaert de Jonge (1609-1645). Bloemen sieren ook de armband met diamanten uit de elegante BOGH-ART collectie van de juweliersfamilie Boghossian, gevestigd in Brussel, Genève, Londen en Hongkong. Er is nog meer bloemenkunst te ontdekken. De Gentse Floraliën is eregast op de beurs en laat bezoekers de winter even vergeten met de gewaagde creaties van de talentvolle Antwerpse bloemist Mark Colle. Hij werkte eerder mee aan de modeshows van Dries Van Noten, Jil Sander en Dior. 

Art Talks

Voor wie zich verder wil verdiepen in kunst zijn er dagelijks gratis rondleidingen van een uur door experts én de Brafa Art Talks lezingen door vooraanstaande sprekers uit de kunstwereld.

Museumdirecteuren, conservatoren en verzamelaars vertellen je meer over onder andere de topstukken van het Museum voor Etnografie in Genève en het Egyptische Museum in Turijn, over de duurste oude munt ter wereld die zich in Brussel bevindt, de bijzondere techniek van koolstofdatering, en – last but not least – investeren in kunst. 

Bruisend Brussel

Sluit je dag af met een goed glas champagne of trek het nabijgelegen historische centrum van Brussel in. Laat je verrassen door de schoonheid van deze Europese hoofdstad waar mooie musea en monumenten, stijlvolle winkels en de beste chocolatiers en restaurants te vinden zijn. Een bezoek aan de Zavel of Sablon is eveneens een must. Elk weekend kun je hier heerlijk snuffelen op de antiekmarkt en in de wijk kun je nog meer galeries ontdekken. Ben je nog niet uitgekeken? Brafa biedt via haar website exclusieve arrangementen van Hotel Le Plaza en Hotel Amigo. 

Winactie

Chapeau Magazine geeft tevens een aantal kaarten weg voor Brafa 2016.
Wilt u kans maken op twee gratis kaarten stuur dan snel een mailtje met uw adresgegevens naar events@chapeaumagazine.com. De eerste 10 mensen waarvan wij een mailtje ontvangen vallen in de prijzen.

Brafa 2016, 23 t/m 31 januari
Tour & Taxis
Havenlaan 86C
1000 Brussel
www.brafa.be

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws