Home > Blog Jo Cortenraedt > Omgaan met een politieke dandy

Omgaan met een politieke dandy

Van meerdere kanten hoorde ik het. ‘Thierry Baudet liep hier vanmiddag ook rond’.  Dat was gisteren/vrijdag, twee dagen na de verkiezingen. Zelf heb ik ‘m niet gezien, het is ondoenlijk om in elf dagen alle pakweg 70.000 bezoekers te zien, ook al ben je zelf bijna onafgebroken op de kunstbeurs TEFAF.

Eerder in de week zou Donatella Versace er zijn geweest. Zou goed kunnen. Zal ongetwijfeld een leuke kunstcollectie hebben en dan ben je bij de grootste kunsthandelaren ter wereld, die jaarlijks neerstrijken in MECC Maastricht, wel aan het goede adres.

Vorig jaar wandelde François-Henri Pinault nog binnen, samen met echtgenote en filmster Selma Hayek. Die gingen naar een Zwitserse handelaar in moderne kunst. Een klein wereldje. De TEFAF-organisatie is precies het tegenovergestelde van een filmfestival als het om VIP’s gaat. In Cannes draait alles om de rode loper. Maar op TEFAF zijn de VIP’s het liefst anoniem. Niemand hoeft te weten wat ze er komen kopen. Zelfs koningin Máxima werd een paar jaar geleden met rust gelaten toen ze met een vriendin in haar vrije tijd even langs kwam bij een paar Argentijnse kunsthandelaren. Natuurlijk, op afstand hielden enkele privé-beveiligers van haar een oogje in het zeil, maar niemand had dat in de gaten. De meeste bezoekers komen sowieso in het buitenland, dus het valt allemaal niet zo op. Dat is plezierig aan dit kunstfeest, er hangt nog een gepaste etiquette van onderling respect en elegante omgangsvormen. Wat dat betreft lijkt het wel eens op een oase, als je tegenwoordig op straat kijkt.

Dat de voorman van Forum voor Democratie een middagje kunst komt kijken, vind ik niet zo vreemd. Ik denk dat hij daar wel iets mee heeft, net als met zijn piano. De eerste dagen van de beurs zag ik voormalige D66-leider Alexander Pechtold als medewerker van een stand van een Nederlandse antiquair. Pechtold was gewoon een paar dagen ingehuurd door de standhouder. Begrijpelijk, want de afgezwaaide politicus was in zijn vorig leven kunstveilingmeester, dus die richting heeft zijn belangstelling. Ook Pechtold werd met rust gelaten.

Hoewel ik in de periode van TEFAF het leven leid van een soort mijnwerker, althans in die zin dat ik nauwelijks daglicht zie, heb ik natuurlijk toch de verkiezingen en eerder deze week de aanslag in Utrecht meekregen. Dan valt je op hoe lastig het blijkbaar voor de media is om het woord ‘aanslag’ in de mond of pen te nemen, want blijkbaar is dat een gevoelig begrip. Snap ik wel, maar de politieke correctheid ligt hier op de loer.

Bij de verrassende uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen keerde voor de media het tijdperk van Pim Fortuyn terug. Hoe kan het volk nou een andere kandidaat/partij kiezen dan ‘wij als media’ gevolgd/aanbevolen hebben? Die verbazing zie je dan terug in de krantenkolommen en tv-rubrieken.

En menige journalist en commentator zet er dan meteen nog een tandje bij, als het gaat om het waarschuwen voor het gevaar dat Baudet met zijn Forum zou betekenen voor de Nederlandse samenleving.

Forum voor Democratie is niet mijn partij, sterker nog, ik heb geen partij. Vind het steeds lastiger om te kiezen in het politieke mijnenveld. Ik maak me in tegenstelling tot Baudet wèl zorgen om het klimaat bijvoorbeeld. En het idee om uit de Europese Gemeenschap te vertrekken, lijkt me ook niet handig, als je ziet wat de Britten er nu al voor een ellende mee hebben.

Ongetwijfeld zal  het menigeen steken dat Baudet negatief is over immigratie. Dat ligt in Nederland en zeker in de media héél gevoelig. Dat heeft destijds Frits Bolkenstein (VVD) gemerkt, toen die daar – achteraf – toch niet zo’n domme dingen over zei. Maar kennelijk is dat een thema dat in sommige kringen überhaupt niet besproken mag worden, terwijl immigratie waarschijnlijk  toch niet alleen voordelen, maar ook nadelen kent. Zie de discussie in Duitsland bijvoorbeeld.

En inderdaad, die Thierry Baudet is wel een dandy. Zijn kompaan Theo Hiddema, die ik vele malen in allerlei situaties heb meegemaakt, is dat evenzeer. En Pim Fortuyn was dat ook. Kennelijk vinden nogal wat mensen helemaal geen punt, integendeel.

Ik denk dat het niet verstandig is om bijna hysterisch te reageren op zo’n nieuwe politieke beweging. In de tijd dat de Communistische Partij Nederland bestond (later opgegaan in GroenLinks), werd daar toch respectvol mee omgegaan, ook al liep die partij aan de hand van de Sovjet-Unie, bepaald geen toonbeeld van democratie.

Dat Baudet zich nogal ongenuanceerd uitlaat over journalisten en kunstenaars in het algemeen, vind ik onverstandig. Hij volgt daarmee Donald Trump, die ook wild en vaak ondoordacht om zich heen slaat. Maar dat cabaretier Freek de Jonge dan gisteravond op het Boekenbal de herdenking van de aanslag in Utrecht moest verstoren door al schreeuwend op te roepen tot verzet tegen Baudet, is dan weer een voorbeeld van hoe tegenstellingen aangewakkerd worden en andersdenkenden dan de ‘mainstream’ in het politieke en culturele veld worden bejegend.

In plaats van een ‘cordon sanitaire’ te trekken rondom zo’n partij en meteen te praten in termen uit de Tweede Wereldoorlog, zou je zo’n club beter kunnen uitdagen om mee verantwoordelijkheid te dragen. En dan te zien of ze er echt wat van bakken. Best een democratisch idee.

In ieder geval een beter idee dan de tweet van de hoogleraar Geesteswetenschappen Corné Hanssen, die het bericht ‘Volkert waar ben je’  verstuurde. Dat heeft met democratie niets meer te maken. De Universiteit Utrecht mag die man wat mij betreft meteen naar huis sturen, van zo’n verziekte geest hoeven mijn kinderen geen college te krijgen.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu