Blog Jo Cortenraedt

Zijn vrouwen nog veilig voor lompe mannen?

tekst Jo Cortenraedt

Het was een teleurstellende uitkomst van een recent onderzoek, dat een ruime meerderheid van de vrouwen een of meerdere keren last heeft gehad van seksuele intimidatie. Onder deze term vallen tal van voorvallen, van het naroepen op straat tot echte handtastelijkheid.

Niet alleen als vrouw ben je niet blij met een dergelijk resultaat, ook als man is dat niet iets om trots op te zijn. In al die jaren dat ik op deze aardbol vertoef, heb ik het vaak zien gebeuren. Nee, geen aanrandingen of dat soort werk. Maar zeker wel het naroepen en dan vaak met nogal gore taal.

Was het vroeger een soort ‘voorrecht’ van bouwvakkers, die het werk op de steigers dermate saai vonden dat ze elke afleiding verwelkomden, tegenwoordig komt het uit vele geledingen en lagen van de bevolking. De klachten gaan verhoudingsgewijs veel over mannen uit andere culturen zoals het Midden-Oosten,  India en dat soort regio’s, waar de positie van de vrouw helaas al vele eeuwen ondergeschikt is aan de man. En die het moeilijk vinden om met de westerse positie van de vrouw om te gaan.

Maar ook mannen  met roots ‘van hier’ permitteren zich vaak stuitend gedrag ten opzichte van vrouwen. Ik vind het vaak gênant en tenenkrommend. Er straalt namelijk een zekere lompheid van af. Dan heb ik het dus niet over aanrandingen en dergelijke, want dat is crimineel. Maar gewoon over ordinair gedrag tegenover vrouwen, dat is ook al beschamend.

Het is toch triest dat veel vrouwen die ik ken, jong en oud, na het invallen van de duisternis in bepaalde straten niet meer durven lopen of sporten, puur uit angst dat ze door een of meerdere kerels belaagd worden. Het beknot hun vrijheid, hoe dapper dat sommigen ook zijn.

De mannen die zich eraan schuldig maken – en blijkbaar zijn er dat heel veel – die zijn vooral erg dom, zo mag ik concluderen. Want doorgaans bereiken ze het tegendeel van waar ze naar hunkeren. Dat een man ‘jaagt’ op een vrouw, daar is niks mis mee, dat heeft ie van de natuur meegekregen. Maar het is de vrouw die dan vervolgens bepaalt of dat jagen beloond wordt met wederkerige behoefte of niet.

Agressief en bot gedrag leidt bijna altijd tot een afknapper bij de vrouwen. Terwijl een man die zich als ‘gentleman’ gedraagt, veel meer kans maakt om zijn charmes met succes over te brengen. Dus hoe lomper je als man bent, hoe minder kans je maakt op een liefdevolle relatie of affaire met een vrouw. Zonder wetenschappelijke onderbouwing durf ik deze stelling wel aan.

Dus hoe lomper je als man bent, hoe minder kans je maakt op een liefdevolle relatie of affaire met een vrouw

Ik snap die mannen ook niet. Voor mij is een vrouw bijna een heilig, kunstzinnig wezen. Nou ja, ik moet niet overdrijven, maar toch, ik kan er vol bewondering naar kijken, naar luisteren,  mee omgaan. Ik ben geen heilige, ook al vier ik op 19 maart mijn naamgever de Heilige Jozef, maar toch, sierlijke omgangsvormen zijn cruciaal. Een vrouw moet zich veilig voelen bij een man. Wederzijds respect is de basis. Man en vrouw zijn voor mij  gelijk, wat niet wil zeggen dat ze ook hetzelfde zijn. Daarom vind ik generaliserende aanvallen op mannen te ver gaan. Er zijn zeker nog heel wat mannen die zich wél weten te gedragen. Die hebben ook hormonen, maar weten die in bedwang te houden, of in actie te laten komen als de wederpartij dat op prijs stelt.

Is er hoop verbetering, dat vrouwen zich meer en meer veilig kunnen voelen, op straat en elders? Ik durf het niet te zeggen. Op z’n minst moeten vrouwen die betreffende lomperiken er meer op aanspreken. Meteen, en niet zoveel jaar later.  Maar vooral de mannen moeten hun soortgenoten enige beschaving gaan bijbrengen, ruim voordat ze bij de rechter komen.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws