Home > Blog Jo Cortenraedt > Michelin-koorts in Belgisch Limburg

Michelin-koorts in Belgisch Limburg

Maandag weten veel Belgische chefs waar ze aan toe zijn, als Michelin de selectie voor 2024 bekend zal maken in Antwerpen.

Nederland moet nog ruim een half jaar wachten omdat de Michelin-selectie hiervoor pas in oktober in Maastricht wordt gepresenteerd. Maar België is van oudsher aan het einde van de winter aan de beurt.

Ook bij onze buren is de restaurantwereld volop in beweging. De marktomstandigheden zijn er niet gemakkelijker op geworden met duurdere inkoop, hogere energieprijzen en niet te vergeten meer personeelskosten. Hoe ga je daar – ook aan de top – mee om? Naar verluidt komen nogal wat restaurants terug van het concept om enkel nog menu’s te presenteren. Er
komt weer meer ruimte voor à la carte voor de gasten met een kleinere maag, hetgeen toe te juichen is. Het kan schelen aan de kostenkant, zowel voor de gast, als ook de ondernemer die daardoor misschien iets eerder z’n personeel naar huis kan laten gaan.

Hoe dan ook, de kwaliteit moet voorop staan en dat is het uitgangspunt voor Michelin. Belgisch Limburg is al heel aardig bedeeld met sterren. Het gevaar bestaat natuurlijk altijd dat er hier of daar een ster verloren gaat, we mogen hopen van niet.

Minstens vier kanshebbers voor nieuwe sterren.

Kansen voor nieuwe sterren zijn er zeker ook. We doen een greep. Laten we van noord naar zuid gaan, te beginnen in Oudsbergen bij restaurant Modest. De jonge chef Sander Spreeuwen is zeker ambitieus genoeg ervoor. Zijn zaak is nu twee jaar open, eens kijken of dat al tijd genoeg is om zich voldoende te kunnen profileren.

In Hasselt is chef Pajtim Bajrami van restaurant Otoro pas anderhalf jaar op deze locatie aan de slag. Zijn culinaire ambities steekt hij niet onder stoelen of banken, een ster zou nu of in de nabije toekomst niet vreemd zijn.

Sander Spreeuwen restaurant Modest Oudsbergen
Pajtim Bajrami restaurant Otoro Hasselt

Helemaal aan de top wordt al een tijd gespeculeerd dat Ralf Berendsen met zijn zaak in La Butte aux Bois in Lanaken wel eens de derde ster zou kunnen aantikken, het absolute summum. De foodies zijn het erover eens dat de gedreven Berendsen in smaakcreaties tot de absolute top in België hoort en nog steeds progressie maakt. Voor Michelin zal het ook een zaak zijn of zijn gehele organisatie al volledig ‘op punt’ staat. Als chef kun je nu eenmaal
niet te ver voor de troepen uitlopen, die moeten je nog kunnen volgen, zowel in de keuken als in de bediening. We gaan het meemaken of hét moment nu al gekomen is of dat Berendsen nog geduld moet betrachten om zijn concept verder te perfectioneren.

En dan helemaal in het zuiden van de provincie, maar dan meer oostwaarts in de Voerstreek, heeft chef Maurice Huynen een oude koeienstal in de afgelopen jaren – samen met zijn sommelier Peterhans van Harinxma – omgetoverd tot een aangenaam, eigentijds restaurant met een hemels terras midden in de natuur. Met hun ervaring bij onder meer Beluga Loves You (in de tijd van Hans van Wolde) en het originele gebruik van producten uit de directe omgeving, kunnen ze voor een kwaliteit zorgen die de sterrenzone begint aan te tippen. Benieuwd of de inspecteurs van Michelin ook al tot die conclusie zijn gekomen tijdens hun rondgang het afgelopen jaar.

Bij de laatste twee restaurants speelt nog dat ze gerund worden door uit Nederlands Limburg afkomstige chefs. Dat heeft als principe geen invloed op het resultaat op het bord, maar die worden dan ook wat meer gevolgd aan de Nederlandse kant van de grens.

We weten het maandag.

Ralph Berendsen La Butte aux Bois Lanaken
Maurice Huynen Hoeve de Bies Voeren
show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.