Home > Culinair > Restaurant Modest: Vernieuwde smaken in Oudsbergen

Restaurant Modest: Vernieuwde smaken in Oudsbergen

We moesten nog even zoeken, de naam Oudsbergen zei ons niet zoveel. Het blijkt een politieke creatie, want het is een fusiegemeente van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek. Na gemeentelijke fusies gaan de namen er meestal niet op vooruit. Gastronomisch schijnt dat wel het geval te zijn, want aan de Weg naar Opoeteren doemt sinds kort een strak modern minimalistisch (stenen) blok op, waarin het gloednieuwe restaurant Modest gevestigd is. Sander Spreeuwers, zoon van voormalig burgemeester Benny Spreeuwers, is hier zijn eigen zaak begonnen, en dat is niet onopgemerkt gebleven.

Op z’n 26e al een rijke ervaring met een aantal jaren in het team van Gert de Mangeleer in Hertog Jan (***) en voorheen bij De Librije (***) en om de hoek bij Slagmolen (**). Hier blijkt ambitie uit. Dat zien we ook aan het pand. De tuin is strak aangeharkt, dat doet pa tegenwoordig. Het restaurant binnen is al even strak met de kleur zwart heel dominant. In het midden een soort van kooktheater. Enkel de gespoten betonnen vloer wijkt met grijs af van het zwarte interieur. De tafels staan ruim van elkaar opgesteld. De loungemuziek past bij de hippe uitstraling van de zaak. Op een doordeweeks lunch zit het al helemaal vol, reserveren is al een uitdaging bij Modest, pas open sinds februari.

Na enkele kleine, frisse amuses komt rauwe makreel op tafel met granny smith en lavas. Een heerlijk gerecht op mooi servies. De vriendelijke vrouwelijke sommelier schenkt op de juiste temperatuur en in het juiste, hoogwaardige glas de Livinti Catarratto en Zibibbo – vino biologico Sicilië. Expressief, met een grote vruchtenintensiteit en een verkwikkende fraicheur.

Vervolgens zien we een zestal stukjes asperges rechtop in een botergele saus van eierschuim en jus van asperges, met dille, bieslook en haringkaviaar. De saus zit hoog in de zuren, de andere smaken laten zich er echter niet onder krijgen. Een smaakrijk gerecht.

Subliem is de verrukkelijk ‘smeltende’ combinatie van de aardappelbereiding met Belgische kaviaar. Duidelijk een specialiteit van de chef en de omweg waard.

Alternatieve wijnkaart

De erbij geserveerde Langhe Chardonnay van Grasso vormt een voortreffelijke combinatie met dit hemelse gerecht. Vol mineraliteit en zonder klassieke houtpresentie.

Als hoofdgerecht lam uit Nieuw-Zeeland in eigen jus, met groene asperge, morieljes en daslook, en apart nog eens gekonfi jte lamsnek met aardappel, zwarte knoflook en tuinbonen. Het vlees is top gegaard, puur op smaak, de morieljes maken er een feest van.

De terecht licht gekoelde Altaroses biodynamica 2019 Darmos van familio Joan d’Anguera – grenache – blijkt een grote wijn en een model-begeleider van het lam.

Van het dessert met rabarber, merengue, witte chocolade en dragon, en een jus op basis van thee maakt de jeugdige chef een fraaie constructie in de kleuren groen en roze. Heel speels, creatief en smaakvol.

Ja, we begrijpen waarom veel mensen willen reserveren bij dit nieuwe adres. We zitten hier midden in het vredige landschap, maar in het restaurant denk je eerder in een hippe stadszaak te vertoeven. Kwaliteit en vernieuwing staan hier hoog in het vaandel, we gaan zeker nog van deze knaap horen.

Bij Modest kun je terecht voor een menu van vier (€ 65) of vijf gangen (€ 80), à la carte is ook mogelijk al staat die niet op de website. De wijnkaart is ambitieus, rijk gesorteerd en op sterrenniveau. De wijnen worden niet naar oorsprong maar naar kleur, smaakstructuur en maakproces gepresenteerd. Met als koppen ‘speels en elegant’, ‘krachtig maar toch elegant’, ‘elegant en complex’, etc. Biologische, biodynamische wijnen, natuurwijnen en hipsterwijnen worden als zodanig gepresenteerd. Wijnen per glas kosten 8 euro. Goed glaswerk en een perfect verzorgde serveertemperatuur maken het plaatje compleet.

Weg naar Opoeteren, Oudsbergen (BE) – restaurantmodest.be

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu