Blog Jo Cortenraedt

Eindelijk een goede toekomst voor Limburgs vliegveld 

tekst Jo Cortenraedt

De hardnekkige tegenstanders zullen het zeker niet met me eens zijn, maar ik denk dat met het binnenhalen van Schiphol als partner en aandeelhouder van Maastricht Aachen Airport, deze luchthaven eindelijk volwassen kan worden en kan gaan werken aan een goede toekomst.

Immers, er komt een financieel sterke partij aan boord en vooral een club met heel veel ervaring in de internationale luchtvaart. Natuurlijk, je kunt erom lachen, vooral gezien de ellende deze zomer vanwege de ellenlange wachtrijen op de nationale luchthaven. Zonder meer een blamage. Maar buiten dit is ditzelfde vliegveld jaren achtereen in de top tien van best georganiseerde vliegvelden ter wereld gekomen. Dus enig benul van alles wat met vliegen te maken heeft, moeten ze toch wel hebben.

Decennia lang is er gespeculeerd over een samenwerking tussen beide vliegvelden en er zijn ook vaker gesprekken gevoerd. Uiteindelijk heeft dat nooit tot resultaat geleid. Pas nu is er dan eindelijk een zakelijk akkoord. In dat licht is dat een behoorlijke opsteker voor Gedeputeerde Stephan Satijn, die naar buiten toe weinig heeft geroepen over MAA en die de Provinciale Staten zelf in juni een besluit heeft laten nemen over het wel of niet openblijven van dit vliegveld. De meerderheid stemde voor open en meteen heeft Satijn, samen met zijn ambtenaren, de mouwen opgestroopt om aan de meegegeven voorwaarden te werken. Het vinden van een goede partner was, naast het verkrijgen van een natuurvergunning, de belangrijkste uitdaging. Dat is opmerkelijk snel gegaan, twee maanden voor de deadline van half december. Eindelijk een vlot getrokken dossier na decennia van besluiteloosheid.  Een absolute doorbraak.

Eindelijk een vlot getrokken dossier na decennia van besluiteloosheid.  Een absolute doorbraak.

Natuurlijk zijn er allerlei haken en ogen. Dat is tegenwoordig bij elke luchthaven het geval, waar ook ter wereld. Enerzijds is de aanwezigheid van een vliegveld wel degelijk een economische motor voor een regio of land, anderzijds is er uitstoot en lawaai. Daar repte vroeger nauwelijks iemand over, tegenwoordig is dat in het kader van de klimaatverandering terecht een belangrijk thema.

De luchtvaart is morgen niet schoon. Maar je kunt wel ambitie tonen om alle kansen te grijpen om die schoner te krijgen. Daarom is het goed te lezen dat er nog ruim voor 2030 begonnen wordt met elektrisch vliegen vanaf MAA. Dat kan alleen met kleinere toestellen, maar voor bepaalde zakelijke verbindingen kan dat heel interessant worden. En ‘Beek’ wordt op die manier een innovatief proefplatform, dan lopen we voorop in plaats van achteraan. De grotere vliegtuigen gaan helaas niet elektrisch vliegen, dat is onhaalbaar. Ze worden wel steeds stiller, maar het zal nog wel een hele tijd duren, voordat ze op waterstof kunnen gaan vliegen.

Ik geloof persoonlijk dat de meeste Limburgers het vliegveld een warm hart toedragen, mits er interessante passagiersbestemmingen aangeboden kunnen worden. Dat kan ook een positief effect op het milieu hebben, want ze hoeven dan niet met de auto naar Amsterdam, Charleroi of Düsseldorf om van daaruit te vertrekken.

Voor mensen die zich principieel tegen luchtvaart verzetten en daarom nooit in een vliegtuig stappen, heb ik alle respect, want ze zijn consequent. Jezelf uitspreken tegen het Limburgse vliegveld en vervolgens naar een andere luchthaven rijden om van daaruit naar Amerika, Azië of Australië te vliegen, vind ik minder consequent.

Hoe dan ook vermoed ik dat veel mensen zullen blijven vliegen. Ze willen met vakantie, ze maken zakenreizen of ze bezoeken hun geliefden of familieleden. Dat hou je niet meer tegen. Ik denk wel dat je je bij elke reis kunt afvragen of het per se het vliegtuig moet zijn, of dat je bijvoorbeeld ook met de trein kunt gaan. En of je zo vaak moet vliegen.

Dus enig bewustzijn is niet verkeerd. Dat laat onverlet dat een moderne luchthaven, die meer dan nu de regio en de directe omgeving erbij betrekt, bestaansrecht heeft, zeker met een professionele partij als Schiphol erbij.

Ik hoop dat de focus nu komt te liggen op een goede toekomst van Maastricht Aachen Airport, waardoor de bereikbaarheid van de regio via de lucht in ieder geval gegarandeerd is.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws