Home > Blog Jo Cortenraedt > Wel hasj, maar geen wijn of bier

Wel hasj, maar geen wijn of bier

Om me heen hoor ik dat mensen in deze barre tijden iets meer behoefte hebben aan een goed glas wijn of ambachtelijk glas bier. Dat mag dan niet meer in een café, zelfs niet meer in een restaurant dat goed is ingericht op anderhalve meter afstand. In Nederland en België kunnen we nergens meer terecht voor een aangename maaltijd of lekker glas. Tenzij we ergens een hotel boeken waarvan het restaurant nog open is. Maar dat is ook al zowat.

Nou ja, dan rest ons niks anders dan thuis lekker iets te koken en daar een mooie Bourgogne, Bordeaux, Brunello of andere heerlijke wijn bij te drinken. Begeleid met mooie muziek en als het even kan in goed gezelschap. Dan is het leven ondanks corona toch nog alleszins uit te houden.

Toch vinden sommigen dat we ook dat niet meer mogen. Om te beginnen hebben de Nederlandse en Belgische overheid besloten dat supermarkten en andere winkels na 20 uur geen alcohol meer mogen verkopen. Dus ook geen mooie wijn. De gedachte is dat mensen dan niet ’s avonds laat nog alcohol gaan kopen en vervolgens bij elkaar thuis feestjes gaan vieren, zonder de gewenste afstand te houden.

Ik ben me heel bewust van de virus-problematiek, heb mondkapjes in diverse modellen en kleuren bij me, en probeer me zo verstandig mogelijk te gedragen om anderen en mezelf niet in gevaar te brengen. We moeten inderdaad actie ondernemen vanwege de algemene gezondheidszorg, al zijn wij met z’n allen de pineut omdat een aantal types zich al die maanden helemaal nergens aan gehouden hebben. Hoe dan ook moet het wel redelijk en zinnig blijven.

De Nederlandse politievakbond spande deze week de kroon. Die pleitte voor een volledig verbod op de verkoop van alcohol voor de komende weken. Dus niet alleen ’s avonds, maar ook overdag. Want dat zou het risico verminderen dat bepaalde lieden stiekem toch nog feestjes gaan bouwen. Het zou simpelweg betekenen dat je geen fles Châteauneuf-du-Pape of Riesling meer mag aanschaffen en ook geen Trappist. Dan begin ik het Spaans benauwd te krijgen. Nee, niet omdat ik niet zonder zou kunnen. Ik hou van mooie drank, maar voel me beter als ik niet elke dag alcohol nuttig.  Alles in balans graag. Ik bibber ook niet, wel zo prettig.

Het wordt echter akelig als de verboden zó ver gaan, dat je als persoon ook thuis niet meer je eigen leven mag leiden. Dan gaan we naar toestanden zoals we die kennen van streng islamitische landen. Daar kan de religieuze politie zomaar je huis binnen vallen om te controleren of je geen alcohol drinkt of met – in de ogen van de ayatollahs – de verkeerde persoon in bed ligt.

Ik kan dit niet anders uitleggen dan dat de overheid onbewust het gebruik van drugs promoot en dat van alcohol tegengaat.

Alcohol is in coronatijd bij de overheid enigszins een taboe geworden. Maar wat schetst mijn verbazing: premier Rutte kondigde in zijn persconferentie geruststellend aan dat de coffeeshops (waar je dus geen koffie kunt krijgen) tot 20 uur terecht kunt om hasj, marihuana en andere verslavende middelen af te halen. Fijn dat de overheid dat zo regelt voor de blowende gemeenschap.

Een dag later voegde de regering daar nog aan toe dat er ook na 20 uur ‘in de openbare ruimte’ softdrugs gebruikt konden worden. Met als argument: juridisch was een verbod daarop onmogelijk vanwege het geldende gedoogbeleid. Voor de goede orde: ‘gedogen’ betekent het door de vingers zien wat wettelijk eigenlijk niet mag. Het kan dus niet verboden worden omdat de regering zelf zich niet aan de wet heeft gehouden. Kunt u het nog volgen?

Ik kan dit niet anders uitleggen dan dat de overheid onbewust het gebruik van drugs promoot en dat van alcohol tegengaat. Wetende dat verdovende middelen heel verslavend zijn, ook de zogeheten ‘soft-drugs’ die in de loop der jaren zo sterk zijn geworden dat je na één joint al een heel troebele blik op de wereld krijgt. Wetende ook dat verdovende middelen doorgaans geproduceerd en geleverd worden door zware criminelen die er illegaal miljoenen mee verdienen en elkaar op straat met vuurwapens bekampen in het gevecht om de markt. Dan zijn de bierbrouwers en wijnboeren toch een heel ander slag volk. Daar voel ik me beter bij thuis.

Ik hoor dat de politie van Voeren (een Belgische grensgemeente onder Maastricht) regelmatig bij controles constateert dat driekwart van degenen die onder invloed blijken te zijn, sporen van verdovende middelen in hun bloed hebben, en een kwart van alcohol. Ja, dat krijg je met zo’n Nederlands gedoogbeleid.

Als u het mij toestaat, ik ga ook dit weekend niet aan de waterpijp maar ontkurk een mooie Barolo of Blauburgunder om het leven ook in deze tijd aangenaam te houden. In de hoop dat de politie niet aanbelt met de vraag wat ik aan het doen ben.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!