Blog Jo Cortenraedt

Maastricht na carnaval een week Napels aan de Maas

tekst Jo Cortenraedt

Het is altijd een mooi gezicht als de mensen van de vuilnisdienst (tegenwoordig Stadsbeheer genoemd) op aswoensdag in alle vroegte beginnen om de straten en pleinen schoon te maken. Een hels karwei want wat laten al die carnavalisten een gigantische puinhoop achter. Dat is nog erger geworden sinds de bestuurders bedacht hebben dat bierglazen onveilig zijn en dat daarom iedereen uit plastic bekers moeten drinken. Die eindigen massaal op de straat. Hoezo duurzaam?

Met het uur zie je die woensdag de stad dan langzaam weer een beetje schoon worden. Tegen donderdagmorgen is Maastricht weer sjiek en sjoen en is het meeste plastic, de frietzakken, de slingers, confetti en andere troep opgeruimd. Met de waterspuit is dan ook de meeste stank van bierlucht en frikandellen verdwenen.

Maar dat wordt deze keer dus anders, doordat de mensen die alles normaal gezien opruimen, een week lang gaan staken, in Maastricht en een aantal andere Limburgse gemeenten. Jawel, uitgerekend op aswoensdag. Daar heeft de vakbond goed over nagedacht. ‘Laat ze maar eens lekker in de rotzooi zitten, dan komt onze boodschap om het loon te verhogen, beter aan.’

Vooropgesteld, ik ken de lonen van deze mensen niet precies maar ik ga er vanuit dat ze veel te laag zijn. Zij spannen zich elke dag in om de boel schoon te houden en moeten allerlei stinkende troep opruimen. Ik vrees dat hun salaris stukken lager ligt dan dat van degenen die maanden doen over een zoveelste theoretisch rapport dat vervolgens ergens in een la verdwijnt.

Laat de carnavalsvierders op aswoensdag het afval opruimen

Dus in die zin hebben ze gelijk, die mensen mogen meer geld en waardering krijgen. Maar moet dat nou net op de dag beginnen dat de stad het meest smerig is in het hele jaar? Dat zal bewust zijn uitgekozen, maar ik vind het toch aan de extreme kant. Zeker nu ze dat ook nog een week willen gaan volhouden. Dat betekent dat de ratten en muizen in de stad vrij spel gaan krijgen, dat ziekten zich kunnen gaan verspreiden en dat bijvoorbeeld een hoop van dat afval met de wind in de Maas terecht komt. Terwijl goedwillenden deze rivier een tijd geleden hebben proberen schoon te vissen van plastic.

In Napels zijn ze gewend dat de vuilnisdienst om de zoveel tijd staakt, en dan weken achter elkaar. Het is op zich een prachtige stad, maar juist door die acties hebben veel toeristen deze bestemming doorgestreept. De maffia heeft zelfs een deel van deze maatschappelijk taak overgenomen. Met daardoor ook nog eens chantage en afpersing erbij. Stel je voor, de vuilnisdienst in de Limburgse hoofdstad valt in criminele handen….

Zo ver zal het wel niet komen, maar het is onverantwoord om de hele stad bewust tot een vuilnisbelt te laten verworden. Dat zouden we niet moeten accepteren. Het beste lijkt me dat alle horecabazen van Maastricht een oproep gaan doen aan hun personeel én vooral hun klanten die de rotzooi gemaakt hebben, om samen de boel te gaan schoonmaken op woensdag. Afvoeren naar het milieupark kan even niet, want dat is door de stakers gesloten. Beetje flauw maar ok. Niettemin, er zullen ongetwijfeld plekken te vinden zijn waar dan het vuil zolang opgestapeld kan worden totdat de staking voorbij is. Of anders maar een paar containers bestellen. Dan is de stad in ieder geval weer leefbaar.

Dus woensdag de mouwen opstropen en met z’n allen aan de slag met tuinhandschoenen, bezem, hogedrukreiniger en ander materiaal. Met of zonder hoofdpijn. Een staaltje burgerparticipatie in optima forma.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws