Franse en Italiaanse wijnboeren sidderen van Trump
Het lijkt mij waarschijnlijk dat nogal wat Franse en Italiaanse wijnboeren dezer dagen vertwijfeld zelf aan de fles gaan, om de klappen die Donald Trump uitdeelt, wat zachter te doen aankomen.
Dan gaat het over de betere producenten, die veel wijn buiten hun eigen land exporteren. De Amerikaanse wijnliefhebbers die het zich kunnen permitteren, drinken heel graag een mooie fluwelen Bourgogne, een belegen Grand Cru uit de Bordeaux of een heerlijke Barolo uit Noord-Italië. Nu zijn de topwijnen uit Californië ook niet te versmaden, al is dat vaak met ‘Europese’ druiven, kennis en technieken. Maar toch, het staat in Amerika best chic om een kostbare wijn van een bekend Frans domein open te maken. Ook, of misschien wel met name, bij Republikeinen, die in de hogere sociale klasse dik vertegenwoordigd zijn.
Of ze die sjebliii (Chablis) nu óók nog graag op tafel zetten, weet ik niet. Want als Republikein behoor je je nu te bekeren tot puur Amerikaanse producten, als ze tenminste luisteren naar hun grote roerganger die laatst nog een autoshow voor zijn (ex)vriend Musk organiseerde in het Witte Huis. Dat wordt dan voor menige wijnliefhebber of etikettensnob (die heb je er ook in groten getale) een lastig verhaal. En hoe gaan de restaurantbezoekers reageren? Ik bedoel dan met name de gastronomische zaken in steden als New York en Los Angeles. Of de hippe tenten in Miami Beach. Daar vinden ze het wel sexy om een koele rosé uit de Provence te drinken.
In dit geval zou ik hen toch echt willen aanmoedigen om eens zo’n volle Casanova di Neri Rosso di Montalcino door te keel te laten glijden.
De importheffingen op alles wat uit Europa komt, maakt het moeilijker voor die Europese wijnboeren. Er zijn heel wat Franse en Italiaanse wijnproducenten die zich de Engelse taal de laatste jaren zo goed en zo kwaad mogelijk eigen hebben gemaakt, om jaarlijks een tour maken door de Verenigde Staten, om hun waardevolle wijnen te promoten. Dat heeft geleid tot een interessante afzetmarkt over de grote plas.
Als dan zo’n belangrijke markt wegvalt, dan kloppen de begrotingen van geen kant meer. En het is toch al lastig met een afnemend gebruik in eigen land en de grote concurrentie.
Andersom zal er bij ons dan ook minder Amerikaanse wijn worden gedronken. In die zin heeft Trump zelfs een beetje gelijk dat de consumptie en export andersom veel groter is. Maar Europa produceert nu eenmaal sinds eeuwen ook veel meer wijn. Hier ligt de bakermat van de wijnbouw.
Dat weten zelfs filmsterren uit Hollywood die het heel cool vinden om te investeren in met name Franse en Italiaanse wijndomeinen. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk het domein Miraval van Brad Pitt en Angelina Jolie. Althans, toen ze elkaar nog aardig vonden, begonnen ze er samen aan. Gelukkig dat ze vanaf het begin het uitvoerende werk aan de familie Perrin overlieten, die weten hoe je een wijn moet maken. Daarom is hun rosé een succes en vooral ook lekker. Dat het voormalige glamourechtpaar bij de scheiding een miljoenengevecht over dit wijngoed heeft geleverd is spijtig, maar in het glas proef ik niks van deze ellende terug.
Wat voor de wijn geldt, dat geldt ook voor de whisky, dus ook voor deze producenten zijn slapeloze nachten. Zeker, een deel van de extra heffingen is voorlopig weer uitgesteld. Maar dat komt niet nadat Trump en zijn Melania een avond een goede fles Pomerol hebben opengetrokken. Want hij drinkt geen druppel, zijn Europese vrouw weet ik niet. In dit geval zou ik hen toch echt willen aanmoedigen om eens zo’n volle Casanova di Neri Rosso di Montalcino door te keel te laten glijden. Misschien krijgt hij dan warempel nog wat aardige trekjes.