Home > Blog Jo Cortenraedt > Een hamburgertent in een culinair straatje

Een hamburgertent in een culinair straatje

De Koestraat in Maastricht is in de afgelopen jaren veranderd van een wat achteraflocatie naar een van de gezelligste straatjes van de stad. In een aantal panden, waar vroeger tamelijke ruige cafés gevestigd waren, zijn nu leuke culinaire tentjes te vinden. Ik noem er een paar: vooraan op de hoek het alleszins smakelijke Le Virage in een sfeer van Bib Gourmand, schuin tegenover La Vaca met Spaanse gerechtjes, verderop de plezierige Wijnbar Via Mucca, er tegenover de Kaasbar en om de hoek de hippe Franse bistro Le Fernand. Met aan  de overzijde ook nog de populaire biologische bakkerij Bisschopsmolen. Als we Maastricht dan toch een bourgondische hotspot willen noemen, dan is deze locatie daar een geslaagd voorbeeld van.

De sfeer is mediterraans, een beetje een mix van Italië, Spanje en Frankrijk. Er komt elke dag veel volk op af, zowel de ‘locals’ als ook de mensen ‘vaan boete’, en dat kan zowel uit Sittard als uit Sydney zijn. En alles wat er tussenin ligt.

Tot mijn schrik las ik dat het Thaise zaakje dat er al jaren gevestigd was, dicht gaat en dat een Amsterdamse firma er een hamburgerzaak in gaat beginnen. Eentje uit een serie. Ondernemer Bart Smit heeft z’n roots in Sittard liggen, hij belooft ‘bijzondere, ambachtelijke burgers’ te presenteren, met een krokant laagje zelfs. Ik wil het best geloven, maar online zie ik  op de kaart dat je als saus onder meer kunt kiezen uit mayonaise, ketchup en een ‘speciale saus’. Doet niet meteen denken aan een heel speciale formule. Ik reken het dan toch maar tot de categorie fastfood. En dat vinden we al op elke straathoek. Waarom dan ook nog een keer in een straatje waar de nadruk ligt op iets meer verfijning en variatie?

Maar online zie ik  op de kaart dat je als saus onder meer kunt kiezen uit mayonaise, ketchup en een ‘speciale saus’.

Ik vrees dat ik het antwoord al ken. Er lopen hier inmiddels zóveel mensen rond, dat menige horeca-ondernemer een interessant verdienmodel ziet. Met gevolg dat je óók daar een boel bezoekers gaat krijgen die zweren bij een gestapeld broodje met vooral mayonaise en ketchup. Iets dat je, in wat varianten, helaas al overal kunt krijgen. En dan maar klagen dat een grote groep van de bevolking last heeft van overwicht. We worden overvoerd met aanbod uit de categorie die daar – voor een deel – verantwoordelijk voor is.

Nee, we gaan niet demonstreren, maar hopelijk wordt er iets creatiefs bedacht om de straat nog een extra mediterrane impuls te geven. Er liggen nog twee pandjes leeg, al lange tijd. Die worden verhuurd door, hoe toevallig, een vastgoedman uit Sittard. Als die nou eens wat meer z’n best gaat doen om die zaken eindelijk een gezicht te geven, dan draagt ie bij aan de aantrekkingskracht van Maastricht. Ik denk dat er horeca-talenten genoeg zijn die, mits onder goede en haalbare voorwaarden, daar een concept willen en kunnen starten dat wél goed aansluit bij de uitstraling van dit straatje. Dus liefst niet nog een ondernemer die door het hele land een keten met dezelfde formule wil opzetten. Dat zal goed zijn voor diens portemonnee, maar niet voor de ambiance van een bijzonder plekje.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

Lees nu

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.