Home > Blog Jo Cortenraedt > En toch komt iedereen naar ‘t Preuvenemint

En toch komt iedereen naar ‘t Preuvenemint

Al meer dan dertig jaar hoor ik nu al, vooral van Maastrichtenaren, dat ‘t Preuvenemint niet meer is wat het was. Of dat dit en dat anders moet. ‘Want anders zien ze me hier niet meer’.  Nou, ik zie ze elk jaar, állemaal. Gewoon omdat het succes van het oudste en grootste culinaire luchtfestival van de Benelux niet stuk kan.

Twee dagen ben ik er nu al geweest, niet tot diep in de nacht, en andermaal is het bijzonder geslaagd. Want, je treft er iedereen. Dit is hét moment van het jaar om vrienden, zakenrelaties, kennissen van vroeger en wie weet (voor degenen die daar voor in de markt zijn) een nieuwe partner. Donderdagavond was het goed druk, vrijdagavond was het meer dan druk, je kon slechts schuifelend door de menigte.

De mensen komen om elkaar te treffen. En dan is het decor ideaal. Midden in een mooie stad, onder doorgaans heerlijke weersomstandigheden. En daarbij dan ook nog lekker eten en drinken. Plus, dat valt me dit jaar extra op, doorgaans heel goed geklede mensen. Goed in de zin van dat de mensen er echt iets van maken. Veel dames vanaf pakweg zestien tot tachtig  jaar halen hun mooiste jurk uit de kast . En de jongens hebben hun beste hemd aangetrokken.

Alle leeftijden zijn goed vertegenwoordigd, behalve dan de allerjongsten. Ik heb mensen van 80+ gezien, die volop aan het genieten waren. Alles in een aangename sfeer. Het kan misschien zijn dat er laat op de avond hier of daar een vervelend type rondloopt die nog wat flauwekul wil maken, dat sluit je nooit uit. Maar de sfeer is over het algemeen vredelievend, het is een feest van verbroedering. De mensen komen van heinde en verre, vanuit de hele Benelux en daarbuiten.

En natuurlijk zijn er lastige punten. Zoals de muziek, die blijft voor menigeen te luid, maar anderen genieten daar weer van. Elk jaar probeert de organisatie opnieuw afspraken te maken dat er niet nog in diverse stand andere muziek dan op het podium wordt gespeeld, maar in de praktijk lukt dat bijna nooit. Zeker niet zolang Hans van Wolde er staat. Die doet z’n eigen ding en dat trekt ook weer zijn eigen publiek. De bekende Belgische sterrenkok Wout Bru, die gastkok is in de stand van Bouchon d’en Face, vertelde me dat het zijn eerste keer was, maar zeker niet z’n laatste. „Ik ben al aan het nadenken we de inrichting volgend jaar nog een stuk interessanter kunnen maken, want dit geweldige festijn verdient dat.”

‘Te duur’, roepen sommigen. Of ik hoorde zelfs een serveerster op een terras buiten het Vrijthof tegen een toerist zeggen: ‘Het Preuvenemint is alleen voor chique mensen’.  Een hardnekkig misverstand. Natuurlijk, als je daar een paar uurtjes rondloopt en je gaat volop aan de oesters en andere lekkernijen, met dan ook nog eens wat mooie wijnen erbij, dan loopt het aardig op. Maar je kunt er wel degelijk ook enkel voor een glas bier gaan en desgewenst een kroketje. Dus het budget bepaal je toch echt helemaal zelf. En als het budget nul euro is, dan kun je nog altijd naar de live-muziek gaan luisteren.

Het Preuvenemint gaat met z’n tijd mee, het organiserende Struys-comité is behoorlijk verjongd en die past de formule telkens aan om bij te blijven. Het enige waar echt wat aan gedaan moet worden, dat is het betaalsysteem. Logisch dat dit tegenwoordig geautomatiseerd is en dat praktisch alles nu met een speciale soort creditcard gaat. Maar er staan nu vaak hele lange rijen voor die paar kassa’s om zo’n kaart aan te schaffen. Dat is hinderlijk, volgend jaar dus maar meer kassa’s of een andere manier om dat vlotter te laten verlopen.

En dan zijn we er wéér bij, ‘es God bleef’.  Ik hoop tenminste niet dat het wegens te groot succes ook verplaatst wordt naar het MECC….

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu